Hirurg iz Pazara: Trećina specijalista Opšte bolnice zahteva smenu Mahmutovića

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Hirurg Džemail Detanac iz Opšte bolnice u Novom Pazaru rekao je da je trećina specijalista te ustanove uputila zahtev za smenu njenog V.D. direktora Mehe Mahmutovića zato što su on i njegov tim najodgovorniji za neorganizovanost u toj bolnici, u kojoj je tokom epidemije kovid-19 veliki broj medicinskog osoblja zaražen i u kojoj je bila ogromna smrtnost pacijenata.

JTZCUJZRZ75

{module Oglas 1 – 2020}

“Direktor bolnice je, zajedno sa svojim najbližim timom saradnika, najodgovorniji za neorganizovanost, nepripremljenost, neupućenost, a možda čak i nezainteresovanost za taj problem. Da u vreme najvećeg pogroma i humanitarne katastrofe u našem gradu, direktor bolnice, njegov zamenik i glavna sestra ne posete nijedno kovid odeljenje, onda se postavlja pitanje kako takva osoba može da rukovodi takvom bolnicom, koja je od vitalnog značaja za ceo region”, rekao je Detanac u emisiji N1 Studio Live.

On je istakao da su on i još 36 specijalista iz Opšte bolnice u Novom Pazaru potpisali peticiju za smenu Mahmutovića, koju su uputili ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Na pitanje da li misli da će oni odgovoriti na njihov zahtev, Detanac je rekao da “želi da veruje da će oni to da razmotre, da nam kažu ako nismo u pravu, a ako jesmo da ispune naš zahtev”.

{module Oglas 0 – 2020}

“Niko od nas sebe ne kandiduje. Samo tražimo da to bude osoba, ako može da ne bude politički angažovana, ali ni to nije najvažnije, kojoj će bolnica biti na prvom mestu, i koja će slušati glas struke”, poručio je Detanac.

On je dodao da 37 potpisnika zahteva čini malo više od trećine lekara, ali da imaju podršku mnogo više njih “koji u ovom trenutku prosto ili nisu mogli ili nisu hteli da nam daju podršku po ovom pitanju”.

Kazao je i da su svaki put kada su želeli da ukažu na brojne probleme u pristupu epidemiji, ili bili kritikovani ili optuživani da žele nešto drugo, “a ne da se uvede red i spreči dalje širenje kovida”.

Dodao je da lekari nisu imali odgovarajuću zaštitu, te da je zato bilo toliko zaraženih među njima, govoreći i da su im drugi lekari, koji su im u jednom momentu pritekli u pomoć, rekli da “im nije jasno kako se svi nisu zarazili”.

Na molbu da prokomentariše navode Mehmetovića da su zahtev za njegovu smenu potpisali lekari koji nisu lečili u kovid bolnicama, Detanac je rekao da je to “još jedna u nizu besmislica i neistina” Mehmetovića.

“Među potpisnicima ima više od polovine lekara koji su direktno bili uključeni u lečenje kovid pacijenata. To kaže direktor koji nikada nije obukao skafander, koji nikada nije otišao u bolnicu, kako kovid, tako i ne-kovid, u vreme epidemije”, kaže Detanac.

{module Oglas 2 – 2020}

Dodaje da on ne bi razdvajao lekare koji su radili u kovid bolnicama od onih koji nisu, jer su i ovi drugi mnogo radili, pošto se ljudi razboljevaju i od drugih bolesti, a ne samo od korone.

“Nama nije cilj da se ovo pretvori u rijaliti šou. Mi imamo samo jednu istinu, i cilj nam je da pokušamo da operemo obraz lekara u Novom Pazaru za ono ranije vreme kada smo ćutali, i da utičemo na one koji postavljaju kadrove, da smene Mehu i da dovedu čoveka kojem će bolnica biti na prvom mestu i koji će slušati glas struke”, naveo je novopazarski hirurg.

Na pitanje da li misli da će potpisnici snositi neke posledice, poput disciplinskog postupka u samoj bolnici, on je kazao da želi da veruje “da živimo u zemlji u kojoj čovek može da iskaže svoje mišljenje, nezadovoljstvo, zebnje”, precizirajući da ne zna da li će biti posledica, ali da su neki od potpisnika na današnjoj konferenciji za novinare rekli da su im direktno upućivane pretnje i da su trpeli različite pritiske. Detanac kaže da on nije dobio nikakve pretnje.

(n1)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex