Godišnjica zločina u Štrpcima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Navršava se 25 godina od otmice u Štrpcima 1993, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar. Oteto je 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, koji su potom likvidirani.

strpci

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije, uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.

Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.

Pripadnici paravojne grupe predvođene Milanom Lukićem su 27. februara 1993, oko 15.30, zaustavili su voz i iz njega izveli grupu Muslimana kao i jednog Hrvata, koje su potom sproveli do sela Prelovo.

U fiskulturnoj sali lokalne osnovne škole u Prelovu su ih pretresli, oduzeli im novac i druge vredne stvari, a zatim ih pretukli. Zatočenici su potom vezani žicom, uvedeni u kamion i odvezeni u okolinu Višegrada. U ataru sela Mušići su ih Milan Lukić i Boban Inđić pobili. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima, ali ne i za zločin u Štrpcima.

U jezeru Perućac 2009. godine, odnosno 2010, pronađena su tela Halila Zupčevića, Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine.

Zajednički istražni tim je tokom godinu i po dana na području Srbije i BiH ispitao više od stotinu svedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optužnice, da bi usledila akcija dva tužilaštva 5. decembra 2014. kada je uhapšeno ukupno 15 osumnjičenih osoba – pripadnika VRS i paravojne formacije “Osvetnici”, pet na teritoriji Srbije i 10 na teritoriji BiH.

Sud BiH potvrdio je optužnicu 19. maja 2015. protiv nekadašnjih pripadnika VRS zbog otmice putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

Tužilaštvo BiH je optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd – Bar 27. februara 1993. godine u mestu Štrpci.

U Srbiji je zbog otmice u stanici Štrpci i zločina koji je usledio uhapšeno pet osoba, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta 2015. godine.

Prethodno, krajem februara Tužilaštvo je saopštilo da je završilo istražni postupak protiv pet osoba: Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, na osnovu sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U Prijepolju, pored starog mosta na Limu, 2009 je otkriveno spomen-obeležje žrtvama otmice.

Na belom mermernom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika “nišana” ispisana je poruka: “Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti.”

{module Oglas 2019 – U članku 2}

U Bijelom Polju, u februaru 2016. postavljen je spomenik u obliku muslimanskog nadgrobnog spomenika posvećen žrtvama ove otmice.

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je u oktobru 2017. optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz tog voza.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je početkom maja 2017. optužnicu za Štrpce, koju je prethodno u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu. 

(rts)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker