Novi Pazar: Neispravna voda na javnim česmama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od ukupno 40 javnih česama i seoskih školskih vodovoda na teritoriji Novog Pazara voda je ispravna na samo tri, rezultati su poslednje hemijske i bakteriološke analize uzoraka.

cesma

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Prema rečima Rastka Arsenijevića iz Odeljenja za zaštitu životne sredine lokalne samouprave, voda je “najverovatnije” sada neispravna zbog trenutnih vremenskih uslova pogodnih za razvoj gljivica i bakterija u zemljištu koje su dospele do izvorišta sirove vode.

On je dodao i da su rezultati analize negativni i zbog izmene pravilnika, koji je sada rigorozniji.

“O rezultatima su obavešteni direktori škola, koji će to preneti učenicima kako se do daljnjeg ta voda ne bi koristila za piće”, rekao je Arsenijević u emiisji “Plusiranje” Sto plus radija.

“Reč je o sirovoj vodi, a ne o gradskoj koja se distribuira građanima putem JKP “Vodovod i kanalizacija” i narednih dana ćemo raditi dezinfekciju izvorišta kojima je moguće prići”, naveo je Arsenijević.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

On je dodao da će narednih dana biti postavljena obaveštenja za građane na javnim česmama da voda nije za piće.

Sa druge strane, predsednica udruženja “Green love” Nataša Đorđević smatra da je trenutna situacija po tom pitanju urgentna po zdravlje ljudi.

“U tim vodama se nalaze brojne bakterije koje predstavljaju podlogu za razvoj mnogih virusa, uključujući i žuticu. Ljudi koji piju ovakvu vodu mogu da imaju različite simptome, upale digestivnog trakta, respiratornih organa, uva, oka. Situacija je urgentna i ovo više nije pitanje životne sredine, ovo je pitanje javnog zdravlja”, dodala je Đorđevićeva.

Uzorkovanje površinskih i podzemnih voda u Novom Pazaru, Odeljenje za zaštitu životne sredine obavilo je sa firmom “Miphem” iz Beograda.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Izvor: Radio Sto plus

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker