Dva kapitalna energetska projekta u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pandemija korona virusa nije zaustavila razvoj dva kapitalna energetska projekta za Novi Pazar.

fotka ugovor toplana 770x445

{module Oglas 2 – 2020}

Tender za izvođenje radova na toplani biće raspisan krajem juna a radovi na razvodnom gasovodu Aleksandrovac – Kopaonik – Novi Pazar – Tutin počinju već ove sedmice.

Njemačka razvojna banka KFW i Ministarstvo rudarstva i energetike opredijelilo je za toplanu na biomasu u Novom Pazaru 5,8 miliona eura.

Podsetimo, Grad je svojim sredstvima otkupio parcelu bivše toplane TK Raška a švajcarska razvojna agencija je finansirala izradu tehničke dokumentacije i studije opravdanosti. Ugovorom je predviđena ugradnja kotla na biomasu snage 8MW, kotla na prirodni gas snage 4,5MW ali i zamjena gorionika na postojećem kotlu, gorionikom na gas. Osim kotlarnice biće izgrađen i priključni toplovod kao i rehabilitacija postojećih podstanica.

{module Oglas 1 – 2020}

Nakon usvajanja prostornog plana posebne namjene za razvodni gasovod Aleksandrovac – Kopaonik – Novi Pazar – Tutin odrađena je tehnička dokumentacija i već narednih dana se očekuje početak radova na probijanju trase i pripremi terena za polaganje gasovoda.

Novi gasovod će dovesti prirodni gas za backup kotlove u gradskoj toplani ali i omogućiti novopazarskim privrednicima i budućim investitorima da koriste potpuno čist i jeftiniji energet u procesima proizvodnje.

Grad Novi Pazar i Gradska toplana pripremaju i projekte supstitucije uglja kao energenta u kotlarnicama kod zgrada “Bor” i zgrada “Simpo” biomasom i gasom a kotlarnica u krugu opšte bolnice je već projektovana na biomasu i time će se značajno smanjiti zagađenje u centru grada ali i u naseljima Rasadnik, Lug i Jošanica.

{module Oglas 0 – 2020}

Izvor:Rtvnp

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex