Državljani Srbije ne mogu u Austriju, Njemačku, Sloveniju, Španiju, Rusiju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ove zemlje su odlučile da ne uvaže preporuku Evropske komisije o uklanjanju ograničenja za ulazak u Evropsku uniju za građane Srbije.

srbija epa 8

{module Oglas 1 – 2020}

Jedan dio zemalja članica Evropske unije, uključujući Austriju, Njemačku i Sloveniju, odlučile su da ne uvaže preporuku Evropske komisije o uklanjanju ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i ostalih zemalja regije od 1. jula.

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan karantin od vije sedmice ili PCR test.

lovenija, također, nije otvorila granice za državljane Srbije, uprkos preporuci EK-a, koju je ta država obavijestila da se uslovi za ulazak u Sloveniju ne mijenjaju i da ostaju isti kao do sada, rečeno je Tanjugu u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

Epidemiološki rizične zemlje

Srbija ostaje na slovenskom crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin, navodi se na sajtu ambasade.

Mađarska je među zemaljma koje su otvorile granice za državljane Srbije.

{module Oglas 0 – 2020}

Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtijevi za ulazak, navodi se u odgovoru ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera za Tanjug.

Kako je dodao, svih devet prelaza je otvoreno i srbijanski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, ući u Mađarsku.

Kad je riječ o zemljama izvan EU-a, u odgovoru švicarske ambasade u Beogradu rekli su da zvaničnu informaciju nemaju, a državljani Srbije su upućeni da redovno prate internet sajt oko daljih uputstava.

Mjere obavezne samoizolacije u Italiji

Od srijede nema više restrikcija po pitanju ulaska srbijanskih državljana u Italiju i nije potrebno obrazložiti razloge putovanja, ali će u narednih 14 dana na snazi biti mjera obavezne samoizolacije i medicinskog nadzora, navodi se u odgovoru italijanske ambasade u Srbiji za Tanjug.

Kako se dodaje, ministar zdravlja te zemlje, a na osnovu preporuka EK-a, usvojio je mjere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru te i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana.

“Ove mjere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj zelenoj listi, koju je u utorak odobrio Brisel (obuhvaćena je i Srbija). Ove mjere, koje stupaju na snagu u srijedu, bit će ponovo razmotrene za 14 dana”, piše u odgovoru.

Dodaje se da će za ulazak u Italiju biti potrebno popuniti formular, koji će biti dostupan na sajtu Ambasade, kao i na sajtu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Prethodna najava za ulazak u Hrvatsku

U odgovoru hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Tanjugu kaže se da je Stožer civilne zaštite Hrvatske donio odluku “o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koja se primjenjuje od 1. do 15. srpnja [jula] 2020. godine”.

Od toga su, dodaje se, izuzeti zdravstveni radnici, saradnici i istraživači, stručnjaci za brigu o starijima, prekogranični radnici, oni koji zahtjevaju hitno medicinsko liječenje.

Također, kako se navodi, osobama koje putuju u Hrvatsku preporučuje se prethodna najava ulaska u tu zemlju korištenjem aplikacije https://entercroatia.mup.hr/, radi što bržeg prelaska granice.

Za ulazak u Holandiju nema ograničenja te stoga građani Srbije bezuslovno mogu ući u tu državu, i bez testa i bez obaveznog karantina, rečeno je iz holandske ambasade u Srbiji u kratkom odgovoru za Tanjug.

“Podrazumijeva se da su svi putnici u obavezi da poštuju mjere i obaveze koje se primjenjuju u Holandiji”, navodi se.

U Rumuniji su trenutno, još uvijek, na snazi odredbe o općoj zabrani ulaska stranih državljana iz zemalja koje nisu članice EU-a, a ulazak je stranim državljanima iz zemalja koje nisu članice EU-a dozvoljen samo onima koji su članovi porodica rumunskih državljana ili državljana iz drugih država članica EU-a ili Evropskog ekonomskog prostora s prebivalištem u Rumuniji, zatim strancima koji posjeduju dozvolu za boravak ili dugoročnu vizu, osoblju diplomatsko konzularnih predstavništva ili međunarodnih organizacija, putnicima u tranzitu ili onima koji putuju iz hitnih ili humanitarnih razloga.

{module Oglas 2 – 2020}

Mjera izolacije od 14 dana

Sva lica koja ulaze u Rumuniju iz Srbije, bez obzira na državljanstvo, u obavezi su da poštuju restriktivnu mjeru 14 dana izolacije u kućnim uslovima, navode u Ambasadi.

Ni granice Španije nisu otvorene za građane Srbije, navodi se u odgovoru Ambasade Španije u Srbiji za Tanjug i dodaje da je moguće da će se situacija promijueniti narednih dana.

Švedska ambasada u Beogradu je saopćila da je vlada te zemlje još 19. marta odlučila privremeno obustaviti “nepotrebna putovanja u Švedsku”, s ciljem ublažavanja efekata epidemije i smanjenja zaraze korona virusom, te da je odluka u nekoliko navrata bila ponovo razmatrana i produžena, kako se napominje, posljednji put prije nekoliko dana.

Privremena zabrana ulaska u EU preko Švedske produžena je do 7. jula, navodi se u odgovoru, u kojem se kaže da će Vlada tada ponovo odlučivati o zabrani.

“Kada i ako bude omogućen ulazak u Švedsku, Švedska će donijeti odluke o prevenciji zaraze”, piše u odgovoru.

Mimo zemalja članica EU-a, državljani Srbije ne mogu putovati ni u Rusiju.

Ambasada Ruske Federacije u Beogradu navela je da su još od 18. marta privremeno ograničeni ulasci na teritoriju te zemlje svih stranih državljana, s nekim izuzecima.

Njemačka ‘izbacila’ četiri zemlje

Njemačka vlada je saopćila da ublažava restrikcije za putnike iz 11 zemalja izvan EU-a, ali to nije potpuna lista koju je preporučila EK-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da će od četvrtka državljani Australije, Gruzije, Kanade, Crne Gore, Novog Zelanda, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja moći ući u Njemačku bez ograničenja.

To će se odnositi i na Japan, Južnu Koreju i Kinu, ali samo ako te zemlje dozvole ulazak državljanima Njemačke.

Izvor: Agencije

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.