Dreković za N1: Oko 50 ljudi u Tutinu umrlo od posljedica koronavirusa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Azra Dreković, iz Doma zdravlja u Tutinu, izjavila je za N1 da je situacija u tom gradu još uvijek loša, ali da ohrabruju podaci posljednjih dana po kojima se smanjuje broj novooboljelih od koronavirusa.

azra drekovic 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Ona je navela da je do sada od posljedica korone preminulu oko 50 osoba, kao i da se sada javljaju građani mnogo prije nego što su javljali u prethodnom periodu.

“Situacija u Tutinu je još veoma loša, ali ono što nas ohrabruje su podaci koji su su dobijeni za vikend, oni su mnogo bolji u odnosu na četvrtak i petak. Tada je bilo u proseku 80 pacijenta pregledanih u kovid ambulanti, a za vikend je taj broj upola smanjen, negde oko 40 pacijenata”, rekla je Dreković.

Navodi da ne postoji zvanična povezanost podataka sa onim koje imaju vjerske zajednice.

“Kontaktirala sam obje vjerske zajednice. Što se tiče Pravoslavne vjerske zajednice, dali su mi podatak da je jedna osoba preminula od koronavirusa, što se tiče Islamske vjerske zajednice, taj podatak nije baš pouzdan. Pominje se broj od 50 osoba koje su preminule od kovida, ali na nekim od njih su rađeni testovi, koji su pokazali da su negativni. Postoje pretpostavke da su umrle od kovida, ali nije utvrđeno, i nezvanično je”, kaže Dreković, i dodaje da bi se zbog toga moglo reći da je broj preminulih od kovida u Tutinu “oko 50”.

{module Oglas 0 – 2020}

Ona kaže da imaju dovoljno testova za građane, kao i da je dobra saradnja sa Zavodom za javno zdravlje u Novom Pazaru.

“U prosjeku se dnevno odradi negdje oko 80 testova. Svi oni koji su pozitivni, podvrgavaju se “PCR” testovima, i te rezultate dobijamo iz Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru. Čeka se mnogo kraće nego ranije. I po tim podacima je vidno smanjen broj pacijenata, tako da je za vikend bilo desetak pozitivnih pacijenata. Klinička slika nije bolja, ali se pacijenti mnogo pre javljaju. Ranije su se kući liječili, a sada se javljaju na vrijeme”, ističe ona.

Dreković napominje da je sada mnogo manje pacijenta sa teškim upalama pluća.

“Mi nemamo uslova za hospitalizaciju pacijenta, ali je formirana dnevna kovid bolnica koja je u blizini ambulante, što je puno olakšalo rad u Domu zdravlja. Sprečeno je mešanje pacijenata i sve se tu sanira, sem teških upala pluća koji se upućuju u Novi Pazar”, objašnjava Dreković.

Napominje da je veliki problem u nedostatku ljekara i medicinskog osoblja, kao i da postoje brojne kolege koje su na bolovanju, jer su pozitivni na koronu.

Naglasila je da je Domu zdravlju u Tutinu mnogo pomogla dijaspora, koja je donirala pomoć.

{module Oglas 2 – 2020}

https://www.youtube.com/watch?v=E_DgidggBrI

(N1)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker