DRAMA NA SJENIČKOM JEZERU! Ptić beloglavog supa ispao iz gnezda pravo u VODU, a akcija spasavanja bila je brza!

Ptić beloglavog supa spašen je u nedelju iz Sjeničkog jezera.

789

{module Oglas 1 – 2020}

Njegov spasilac je Dragan Gujaničić, koji je prevozio manju grupu turista u obilazak jezera. Sa njim su bili i Sretko i Dragan Kovačević.

– Bilo je to u blizini Ušačkih pećina. Spasio ga je Dragan Gujaničić iz Nove Varoši. Verovatno je ptić ispao iz gnezda koje se nalazi iznad. Ptić se praćakao u vodi što je privuklo pažnju. Ubrzo je izvađen. To je mladunac koji nije markiran – kaže Sretko Kovačević iz Sjenice, koji je jedan od volontera u zaštiti i čuvanju prirode u rezervatu Uvac.

Sretko je od osnivanja u rezervatu 2006. godine, a njegov otac Dragan Kovačević ima čamce za vožnju turista. Oni zajedno upoznaju turiste, i sa vode i sa zemlje, sa svim lepotama rezervata Uvac. U godinama koje je proveo na sva tri uvačka jezera Sretko kaže da je spasao mnoge ptice.

{module Oglas 0 – 2020}

– Nije nam ovo prva ptica koju smo spasli. Bilo je dosta beloglavih supova u vodi koje smo vadili. Kada je ovaj ptić izvađen pozvali smo direktorku rezervata Uvac i njima je predali – dodao je Sretko.

Direktorka rezervata Uvac Miljka Dučić kaže da je ptić dobro i da je smešten u volojer.

– Radi se o ovogodišnjem ptiću. Sada je u volojeru i tu će biti nekoliko dana na posmatranju. Prvo se sušio, a ona je počeo da širi krila što je znak da se dobro oseća. Pozvali smo veterinara koji će ga pregledati, ali na osnovu fotografija koje smo mu prosledili, rekao nam je da verovatno neće biti potrebe za njegovom intervencijom. Mladunac je malo teži i verovatno kada je pokušao da poleti zbog te težine pao ili je pao pri hranjenju. Obavestili smo i Zavod za zaštitu prirode i ministarstvo – rekla je Miljka Dučić.

Ime ptiću još nisu dali.

– Videćemo. Obično ime dajemo po onome koga je spasao, ali pošto je u nedelju bio Petrovdan možda mu damo ime Petar ili Petra – kaže direktorka rezervata Uvac i dodala je da je pre mesec dana rađen monitoring aktivnih gnezda beloglavog supa na tom području i da čekaju izveštaj. (Srbija danas)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
()
x

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker