Dr. Lejla Ćeranić: Ljekari su postali žrtve vlastite šutnje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Lejla Ćeranić sa grupom drugih ljekara specijalista traži smjenu direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru.

117991097 327915925237791 7999618083079723623 n

{module Oglas 1 – 2020}

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović odbacio je u srijedu navode ljekara specijalista iz te bolnice koji traže njegovu smjenu te kazao da je rad te zdravstvene ustanove bio dobro organiziran i da nije nedostajalo opreme neophodne za liječenje oboljelih od korona virusa.

Prethodno je najavio krivične prijave protiv grupe ljekara iz novopazarske bolnice, za koje je rekao da su opstruirali rad bolnice tokom najvećeg pritiska na nju uslijed pandemije korona virusa. Mahmutović je rekao da će načelnica Infektivnog odjeljenja u toj bolnici Lejla Ćeranić do daljnjeg ostati na toj funkciji, nakon što je prethodno bila razriješena dužnosti, što je pokrenulo proteste građana u Novom Pazaru.

Novi Pazar, grad s nešto više od 70.000 stanovnika na jugozapadu Srbije, bio je jedno od najvećih žarišta korona virusa u zemlji, u kojoj je pandemija za sad koliko-toliko pod kontrolom, prema riječima tamošnjih epidemiologa. Od marta, kada je počela pandemija korona virusa, u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminule su ukupno 154 osobe, od kojih je 100 preminulo od posljedica bolesti COVID-19, prema podacima Štaba za vanredne situacije prikupljenim do 25. jula, što je izrazito visoka stopa mortaliteta.

{module Oglas 0 – 2020}

‘Mesari, imate li savjesti, imate li etike?’

Tokom jula lokalni, ali i svjetski mediji prenijeli su dramatične slike iz novopazarske bolnice, prikazujući pacijente kako leže na podu ili infuziju primaju na hodniku bolnice, dok su ljekari apelirali za pomoć i upozoravali da nemaju dovoljno čak ni kiseonika za najteže pacijente. Grupa građana, ali i ljekara, odgovornim za kolaps zdravstvenog sistema u Novom Pazaru krive direktora Mahmutovića, i traže njegovu smjenu, dok on odbija prihvatiti odgovornost.

Dok je u srijedu Mahmutović držao konferenciju za medije, na koju je ulazak bio dozvoljen samo predstavnicima dva medija, Radio-televizije Novi Pazar i Radio-televizije Srbije, građani su, također, protestirali i tražili njegovu smjenu. Okupljeni građani nezadovoljstvo su iskazivali duvajući u pištaljke, a Mahmutovića i njegove saradnike nazivali su “mesarima”.

Neke od poruka sa protesta u srijedu su: “Mesari, imate li savesti, imate li etike? Dokle će mesari vladati bolnicom, a građani sve gledati sa strahom? Koliko košta ljudski život? Zašto je u Novom Pazaru umrlo najviše ljudi od korona virusa?”… Do sada je organizirano 16 skupova ispred Opšte bolnice, sa zahtjevom za smjenu Mahmutovića.

Doktorica Lejla Ćeranić je jedan od 37 ljekara specijalista koji su u petak peticijom od najviših državnih funkcionera, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, zatražili hitnu smjenu Mahmutovića i njegovih saradnika, koje smatraju najodgovornijim za loše stanje u toj zdravstvenoj ustanovi i lošu organizaciju rada službi tokom epidemije korona virusa.

{module Oglas 2 – 2020}

Direktor nesposoban za rukovođenje bolnicom

“Od državnog vrha, predsednika, premijerke i ministra zdravlja, tražili smo smenu direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru jer smatramo da je pokazao nesposobnost u rukovođenju ovako velikom i ozbiljnom institucijom kao sto je naša. Tražili smo da se na čelo ustanove postavi čovek koji potrebe bolnice stavlja ispred svakog drugog interesa”, rekla je Lejla Ćeranić za Al Jazeeru.

“Kolaps zdravstvenog sistema je rezultat nesposobnosti uprave bolnice u Novom Pazaru da predvide i procene ozbiljnost epidemije, nepostojanja uvažavanja i poštovanja mišljenja kolega, koji su upozoravali na moguće probleme ukoliko ne primenimo sve postojeće mere organizacije u vanrednim situacijama.”

“[…] U prilog tome govori da je sve profunkcionisalo sa solidnom slikom uređene COVID-bolnice, koja je još uvek imala samo jednog infektologa. U lečenju COVID-bolesnika su učestvovali pneumoftiziolozi, internisti, hirurzi, fizijatri, specijalizanti različitih medicinskih grana. Ljudima se dostojanstveno i korektno pružala zdravstvena zaštita i lečenje, za koju su bili uskraćeni dok se nismo tako organizovali.”

“Iz ove perspektive odgovorno tvrdim da se katastrofa mogla izbeći”, kaže Lejla Ćeranić.

Ona je nekoliko sedmica bila jedini infektolog na odjeljenju u novopazarskoj bolnici, zbog čega je stekla epitet heroine. Bolnički portir 5. augusta uručio joj je rješenje o smjenu sa čela Infektivnog odjela, za koje je direktor Mahmutović naknadno rekao da će biti poništeno.

“[…] Moj primer je upozorenje da svaki moj kolega može da doživi ono što sam ja”, rekla je Lejla Ćeranić, odbijajući vraćanje na poziciju načelnice Infektivnog odjeljenja novopazarske bolnice prihvatiti kao satisfakciju za njen doprinos tokom najtežih dana pandemije u Novom Pazaru.

Ne smije biti kalkulacija s nečijim dostojanstvom

“To je uvreda za sve nas koji smo u najtežim trenucima radili svoj posao predano, strastveno, hrabro. Vraćanje na funkciju vršioca dužnosti načelnika Službe za infektivne bolesti nije moja satisfakcija, niti ambicija. S druge strane, pokazuje neozbiljnost i neodlučnost nekoga ko je na vrlo ozbiljnoj funkciji da kalkuliše sa nečijim dostojanstvom”, kazala je ona.

Ljekari su i prije pandemije bili u sjenci politike, tvrdi doktorica Lejla Ćeranić i dodaje kako to traje godinama. “Nas osnovni motiv i etika našeg poziva nam ne dozvoljava da se eksponiramo na drugi način te smo često žrtve sopstvene ćutnje.”

Krizni štab Srbije, sastavljen od vodećih epidemiologa u zemlji, proglasio je pobjedu nad korona virusom neposredno prije parlamentarnih izbora u zemlji sredinom juna. Samo nekoliko dana kasnije iz Kriznog štaba upozorili su da će udar korona virusa biti vjerovatno mnogo jači nego onaj s početka pandemije u martu, kada je u zemlji bio uveden policijski sat, s vojskom na ulicama, koja je kontrolirala kretanje građana.

Izvor: Al Jazeera

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.