Dr Kon: Ulazimo u dane kada su u drugim zemljama NAGLO RASLI BROJEVI OBOLELIH

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od poslednjeg preseka u Srbije su od korona virusa preminule još tri osobe, rekla je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom epidemije korona virusa doktorka Darija Kisić Tepavčević.

78UUU

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Osim muškarca iz Kikinde, koji je preminuo u KC Vojvodine, o čemu je “Blic” izvestio tokom dana, evidentirane su još dve žrtve virusa.

Reč je o dve žene koje su bile smeštene u bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu.

– Od poslednjeg izveštaja, testirano je 376 osoba, od kojih je 82 pozitivno, 274 negativno. Od poslednjeg izveštavanja desila su se još tri smrtna ishoda. KC Novi sad, muškarac 58. godište, u DKBC “Dragiša Mišović” preminule su dve žene, 38. i 34. godište, sa pridruženim hroničnim oboljenjima. Na respriartoru je 55 osoba, 10 na Infektivnoj, 3 u Nišu, 4, KC Vojvodina, 7, KC Kragujevac, 7 na Pulmologiji, 10 KC Niš – rekla je Darija Kisić Tepavčević.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

– Ključ jeste u nama i moramo svi da ozbiljno shvatimo koliko svaki pojedinac ima ogromnu ulogu u zaustavljanju dalje širenje infekcije – dodala je ona.

Dr Kon: Vlast sluša struku

Odgovarajući na pitanja novinara, doktor Predrag Kon rekao je da je bolnica na Sajmu “najbolje rešenje” koje je Srbija mogla da donese.

– Sada je to upriličeno. To je apsolutno bolnica, sposobna, kad bude potpuno spremna počeće da radi. Suština je da ne može bolje. Mi ulazimo u dane kada su u drugim zemljama naglo rasli brojevi obolelih, a kasnije i umrlih – rekao je Kon.

Sve ono što podrazumeva smanjenje kontakata, struka će stati iza toga, rekao je Kon.

– Prema tome, konkretno za puštanje pasa, direktno smo pitani i rekli smo da može. Međutim, pojavile su se zloupotrebe i to je suštinski važno. Svaka zloupotreba nije više struka. U takvoj odluci da ne može između 8 i 9 ja nisam pitan. To ne znači da ne podržavam svaku odluku. Tako je i za sve – kazao je epidemiolog Kon.

– Kada se govori o Sajmu i bolnici na Sajmu, otvoreno kažem sa punim srcem da je to najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese. Sve drugo bila bi ozbiljna greška. Sada to liči i upriličeno je. Apsolutno je bolnica, kao što je rečeno – dodao je on.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Nemojmo da gledamo samo ovaj trenutak, moramo da gledamo unapred, a onda odlučujemo vrlo energično, kao struka, nema tu više prenemaganja, rekao je Kon.

– Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu, dosada nisam doživeo takvu vrstu podrške za struku. Srećom ili nesrećom, nisam doživeo ni ovakvu situaciju. Mi jesmo u ratu, ovo jeste ratno strane. Ja sam vojni epidemiolog, major sam, kao major sam izašao iz vojske. Vojna, da kažem logistika, je napravila ovu bolnicu. Vojna logistika stoji iza ovih pripremljenih izolatora. Mi bolje nemamo u ovoj zemlji. Sve drugo bilo bi greška – kazao je Kon.

– Ako očekujete da stručni deo ovog Kriznog štaba preuzme odgovornost koja joj ne pripada, to neće uraditi. Zašto bismo preporučili oštrije mere? Treba jasno razgraničiti šta su odluke, a šta preporuke. Da mi donosimo odluke, bili bismo vlast – rekao je Kon.

Čekanje na rezultate testova

Govoreći o čekanju na rezultate testova na korona virus, on je rekao da je to realnost.

– Čeka se razultat zato što pre toga ne može da se dobije. A zašto, pa zato što je prenatrpan. Bolje ne može i to se rešava. Što se tiče pitanja za testove, to je pitanje za virusologe. Pitali ste nešto što je nama poznato, nema izbegavanja. Znamo za taj problem da ne može drugačije da se čeka, treba odvojiti jednu ustanovu gde bi pacijenti sedeli a onda ti koji su planirani da se isele iz te ustanove nemaju gde da se leče. U problemu jesmo, iz tog problema izlazimo kolko smo sposobni, brže od ovoga ne znamo. Što se testova tiče, imamo ih, samo treba da se dobro organizujemo. Zato sam rekao da nije realno pre sedam dana – naveo je Kon.

O izlečenim pacijentima i manjem broju obolelih

Odgovarajući na pitanje novinara, doktorka Kisić Tepavčević je rekla da svakako ima i dosta dobrih vesti.

– Prvi pacijent kod koga je potvrđen korona virus jeste otpušten iz bolnice, najmlađi pacijent je skiunut sa respiratora, više od 50 pacijenata ima dvostruki negativan test, što znači da su preležali vurs. Definisali mo kriterijume za masovnije testiranje, međutim, napominjem, samo testiranje po sebi ne znači ništa. Samoizolacija je naše oružje. Testoranje će biti usmereno ka asimptomatskim pacijentima. Ako se svako od nas bude ponašao kao da je potencijalni nosilac infekcije – na pravom smo putu – rekla je doktorka.

O riziku po medicinske radnike

Prema rečima doktora Kona, u jednom preseku bilo je sedam odsto medicinskih radnika među obolelima.

– Svakako se pojavljuju pojedinačno zdravstveni radnici, ali uglavnom je zaražavanje bilo izvan ustanova koliko znamo. To jeste veliki problem, isto tako za zdravstvene radnike mislim da su shvatili da je značajno da budu utrenirani sa opremom. Kod nas u Zavodu javno dolaze na obuku. Važno je da se pravilno koristi zaštitna oprema. Da li ima dovoljno? Svaki put se moramo ponovo preispitivati, da brojimo koliko imamo, to je kod nas uobičajena stvar. Disciplinujemo se i msilim da polako dolazimo u red. – kazao je Kon.

– Ne mogu da tvrdim da svi imaju sve. Stigla je roba, ona se raspoređuje, imaju je oni kojima je to apsolutni prioritet – zaključuje Kon.

Nova 82 obolela

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus, pa je ukupan broj zaraženih u Srbiji u ovom trenutku 741.

Danas je u Kliničkom centru Vojvodine preminuo pacijent iz Kikinde, čime se broj žrtava popeo na 11.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker