Dr. Ilijas Aslani: Italijanski scenarij u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mnoge kolege iz Sarajeva ovih dana pitaju me da li je u Novom Pazaru zaista stanje onakvo kao što se predstavlja u javnosti. Svima kažem da je situacija još gora, jer je nažalost veliki broj građana preminuo, a veliki je i broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika, priča prim. dr. Ilijas Aslani, specijalista anesteziolog iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

bolnica np 3 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

On je jedan od članova medicinskog tima delegacije Bosne i Hercegovine koja od petka, 10. jula, pomaže kolegama u Novom Pazaru u borbi protiv korona virusa, gdje je veliki broj građana i zdravstvenih ljekara zaražen.

Aslani nakon četiri radna dana u tamošnjoj Opštoj bolnici kaže da je situacija u Novom Pazaru, kao i uopšte u Sandžaku, izuzetno teška i ozbiljna.

“Veliki je broj pacijenata koji su u najtežim jedinicama intezivne njege priključeni na mehaničke ventilatore, kao i broj pacijenata kojima je potrebana respiratorna disajna potpora. Gledali smo fotografije i videosnimke iz Italije tokom prvog talasa pandemije korona virusa, kolege su nas upozoravale na ozbiljnu situaciju, međutim kao da nismo vjerovali u to. Nažalost, taj scenario se desio u Novom Pazaru, gotovo identične fotografije smo vidjeli sa grudnog odjeljenja Opšte bolnice”, ističe Aslani.

{module Oglas 0 – 2020}

Broj zaraženih u laganom opadanju

Ipak, dodaje da ga malo raduje da je u poslednja dva dana broj prijema i novozaraženih u laganom opadanju, što može da vodi ka smirivanju situacije.

Pitamo ga ima li straha, kako se ljekari bore protiv njega, jer je mnogo nepoznatog i za vrsne stručnjake kada je ovaj virus u pitanju.

“Straha? Mi smo profesionalci, strah je strah, međutim, moramo da liječimo pacijente, da postupamo po svim postulatima i protokolima. I u Sarajevu takođe imamo zaraženih korona virusom, ali nemamo mnogo pacijenata sa težom kliničkom slikom, koji zahtijevaju respiratornu potporu i mehaničku ventilaciju. Mislili smo da je i ovdje znatno manje toga, međutim mnogo ih je”, priča Aslani.

S njim razgovaramo pred sami odlazak u treću smenu, koju je dobio prema rasporedu. Pojašnjava nam da su svi iz tima raspoređeni po raznim odeljenjima i različitim smenama, a da je ekipa Hitne pomoći par sati po dolasku odmah odradila jedan transport bolesnika u tercijarnu zdravstvenu ustanovu.

{module Oglas 2 – 2020}

“Čim smo stigli stavili smo se na raspolaganje, da podržimo i pomognemo zajedničkim snagama. Ja radim na intenzivnoj njezi sa najtežim i najzahtijevnijim terapeutskim pacijentima i tu je opremljenost dobra. Zaštitne opreme za zdravstvene radnike ima u dovoljnim količinama, kao i lijekova i infuzionih terapija. Bolnica ima dovoljno respiratora, donacije stižu svakodnevno, a formirali smo još jedan pomoćni respiratorni centar za teže bolesnike. Ovdje ima i ljekara koji su došli na ispomoć iz Kraljeva, Kragujevca, Paraćina i brojnih drugih gradova Srbije. Dobro smo prihvaćeni, a svi smo na istom zadatku i sve nas spaja isti cilj, da pomognemo Novopazarcima i da zajedno pobijedimo korona virus”, priča nam Aslani.

Opširnije na sajtu Al Jazeera

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex