”Devastirani smo”: Svjedočenje ljekara o katastrofi u Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pacijenti koji se liječe u Opštoj bolnici Novi Pazar, a kojima je potreban premeštaj u neki od većih zdravstvenih centara u Srbiji, ubuduće neće moći da budu transportovani iz ovog centra bez odluke direktora ove institucije dr. Meha Mahmutovića.

enes zogic 2 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

“O transportu pacijenata iz novopazarske Opšte bolnice u veće zdravstvene centre, od sada odlučuje vršilac dužnosti direktora te ustanove dr. Meho Mahmutović, a sve uz saglanost državnog sekretara ministarstva zdravlja dr. Mirsada Đerleka”, piše u dokumentu koji je u subotu iz ministarstva zdravlja došao u OB Novi Pazar, a koji je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U dopisu ovog dokumenta navodi se da se od direktora Opšte bolnice dr. Meha Mahmutovića, očekuje veća doza angažovanja i posvećenosti razvoju ove ustanove, a sve u cilju da se što veći broj pacijenata liječi u Opštoj bolnici Novi Pazar, “jer smatramo da je zajednički interes da se olakša pacijentima iz Novog Pazara, Tutina, Raške, Sjenice, Zubinog Potoka i drugih mjesta da ne moraju da putuju u Kragujevac ili Beograd ukoliko to nije strogo potrebno”, navodi se u dopisu ovog dokumenta iz ministarstva zdravlja.

{module Oglas 0 – 2020}

Enes Zogić, hirurg Opšte bolnice Novi Pazar, komentarišući ovu odluku za portal Nova.rs, rekao je da je interesantna činjenica da se niko iz državnog vrha nije obratio potpisnicima povodom peticije 37 specijalista za smjenu direktora i uprave bolnice u Novom Pazaru zbog humanitarne katastrofe koja je zadesila ovaj grad u toku epidemije kovid-19 virusa.

Sa druge strane, kaže Zogić, i ministar zdravlja i državni sekretar oglasili su se ovim dopisom zbog možda jednog ili dva neopravdana transporta u drugu ustanovu, zbog čega je neko bio ljut.

“Pa zar je to što se neko ljutio vrednije od 300 izgubljenih života naših građana, a zbog totalnog rasula i raspada našeg zdravstvenog sistema u toku epidemije u junu i julu mjesecu, za šta su odgovorni direktor i uprava bolnice čiju smenu tražimo! To, izgleda, nikoga iz državnog vrha ne interesuje”, kaže Zogić.

“Ne znamo šta u suštini stoji iza ovog dopisa. Da li to što se tercijarne ustanove bune da su preopterećene poslom, te im pacijenti iz Novog Pazara predstavljaju dodatni teret, ili možda želja direktora i menadžmenta bolnice da se pacijenti iz Novog Pazara upućuju u određene zdravstvene ustanove po izboru Mehmutovića i Đerleka? Kažem, mi ne znamo, ali oni znaju na šta mislim.

Za slučaj da je ovo prvo u pitanju, rješenje je jednostavno: izgraditi klinički centar u Novom Pazaru, opremiti ga medicinskom opremom i kadrovima po svim zdravstvenim standardima prema broju stanovnika regije, i onda pacijente nećemo slati nikome. Ovako, tražite od nas da se sa Yugom 45 trkamo sa Formulom 1, a da cijenu tog besmislenog poteza plaćaju svojim životima građani Novog Pazara i regije. To smo već imali u toku ove epidemije, ne ponovilo se”, naglasio je dr. Zogić za Nova.rs.

“Dopis koji je od strane državnog sekretara Đerleka i ministra Lončara poslat direktoru OB Novi Pazar još jedan je primer neodgovornog i neprofesionalnog odnosa državnog vrha prema bolnici i prema građanima Novog Pazara. Dopis počinje iznošenjem podataka šta su država, Vlada i ministarstvo zdravlja uradilo za našu bolnicu po pitanju opremanja i kadrovskog popunjavanja. Neko ko ne zna pravo stanje, steći će utisak da se zaista radi o regionalnom centru koji je opremljeniji i bolji od sličnog u Njemačkoj! Istina je sasvim drugačija!”, izričit je Zogić.

On je za portal Nova.rs prokomentarisao i trenutno stanje u bolnici Novi Pazar, za koje tvrdi da je katastrofalno.

{module Oglas 2 – 2020}

“Kao hirurg, reći ću samo o stanju na hirurgiji, koje uglavnom odslikava stanje u cijeloj bolnici. U zadnje dve godine je novopazarska hirurgija definitivno devastirana. Sve što se navodno radilo i uradilo za hirurgiju, samo je medijska samopromocija direktora Mahmutovića i menadžmenta bolnice, koja je za posljedicu imala lažno predstavljanje i lažno prikazivanje stanja na hirurgiji.

Sticao se utisak da ima svega, da može da se operiše i radi skoro sve. Pa ako se ipak ne radi, onda se optužuju hirurzi da su lijenji, da ne znaju ili neće da rade. A to nije tačno. Dovoljan je samo jedan podatak. Više od godinu dana na hiruruškom odjeljenju nije urađena ni jedna laparoskopska operacija žučne kese! Ima pacijenata koji su na listi čekanja više od godinu dana. Više njih je zbog čekanja i odlaganja operacije zadobilo ozbiljne komplikacije kalkuloznog holecistita, te su morali biti podvrgnuti složenijim operacijama otvorenom procedurom”, kaže Zogić.

“Ćutimo, trpimo…”

“Bilo je među njima pacijenata uzrasta od 20 do 30 godina. Sve se moglo izbeći da su na vrijeme operisani, bez bespotrebnog i neopravdanog čekanja. Laparoskopska operacija žučne kese je standard u operativnom tretmanu ovog oboljenja svuda u svijetu, a mi ga nismo u stanju primenjivati više od godinu dana”, priča jedan od glavnih specijalista u hirurškom bloku OB Novi Pazar.

Zogić kaže da direktor Mahmutović sve to vrijeme ne da ne može, nego neće da nabavi potrošni materijal za operaciju (klipsevi) i pita se kako to objasniti pacijentima koji čekaju toliko i ko će pitati direktora zašto to radi?

“Treba naglasiti da sedam hirurga pokriva rad hirurškog odjeljenja 24 sata 365 dana u godini, na odjeljenju sa 40 postelja, sa jednom operacionom salom u OP bloku i sve to na preko 230.000 stanovnika regije koji gravitiraju prema našoj bolnici. A kako uspijevaju? Pa tako što, evo, posljednjih 10 godina rade po rasporedu rada koji je za svaki mesec, od prvog do poslednjeg dana, protivzakonit i u suprotnosti je sa odredbama zakona o radu. Ćutimo, radimo i trpimo zbog ličnog entuzijazma, ne žaleći sebe i po cijenu svog zdravlja, samo da bi služba hirurgije funkcionisala i odgovorila svim zahtjevima i potrebama”, priča Zogić.

Nastavak teksta na portalu Nova.rs

Izvor: Nova.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker