ĐERLEK : Preporuka je da se svi PCR pozitivni pacijenti u Novom Pazaru kontrolišu u kovid ambulantama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Preporuka svim PCR pozitivnim pacijentima iz Novog Pazara i okoline je da se redovno javljaju u kovid ambulante iako su asimptomatski, a odatle lekari mogu da ih upute na trijažu u Opštu bolnicu u Novom Pazaru, kaže za Kurir dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

2337055 screenshot 1 ls

{module Oglas 1 – 2020}

Ovo je preporuka lokalnih kriznih štabova, koja je, kako navodi, usledila na preporuku Ministarstva zdravlja jer se broj PCR pozitivnih pacijenata u drugoj polovini oktobra i prvoj polovini novembra povećao za 150 odsto.

– Da se PCR pozitivni koji su asimptomatski slučajevi, a kojima je propisana kućna izolacija, ne bi šetali gradom kako nam se iz Zavoda za javno zdravlje žale, a i da nam se ne bi ponovila situacija iz juna i jula, kada smo imali eksploziju korone i optuže da mnogi građani sami kupiju lekove i plaćaju infuzije, da kao država ne brine o njima, sada svaki oboleli od kovida 19 preporučeno je da se javi u kovid ambulantu, gde će mu biti urađene laboratorijske analize i rendgen pluća. Pa ako lekar proceni da je za bolnicu, ide u trijažni centar novopazarske bolnice.

{module Oglas 0 – 2020}

To je posebno važno i zato što je mentalitet tamošnjeg naroda takav da je sramota imati koronu, pa su mnogi trpeli, krili se po kućama i sami lečili, a onda su u terminalnoj fazi dolazili u bolnicu, kad im više nije bilo pomoći – naveo je Đerlek i dodao da se sada pojedini građani bune što država previše brine o njihovom zdravlju:

– Prvo nas kritikuju što sami kupuju lekove i infuzije a sada nas kritikuju sto smo kao Ministarstvo zdravlja obezbedili sve uslove za njihovo lecenje. Odlučite se šta želite. Sreća što je to manja grupa ispolitizovanih ljudi a želim da pihvalum moje Pazarce koji su vrlo savesni opasnosti koje nam donosi kovid 19 i pridržavaju se epidemioloških mera.

On je naveo i da je novo žarište Raška, a da je sve krenulo s Kopaonika. – Od 27 PCR testiranih u Raškoj, čak 17 njih je pozitivnih. Sve je krenulo od žurki i turista s Kopaonik, gde je počela skijaška sezona na nekim stazama s veštačkim snegom.

Ali, imali smo i svadbi od po 100-200 ljudi. Zato se i povećao broj hospitalizovanih, pa u bolnici u Novom Pazaru imamo 12 pacijenta iz Raške, sedam iz Novog Pazara, tri iz Tutina, i po jednog iz Leposavića i Požarevca. Dva pacijenta su na respiratoru, tri na kiseoniku – kaže Đerlek. (Kurir)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker