Đerlek – Niko ne može da garantuje da će ”Fajzer” isporučiti dogovorenu količinu vakcina Srbiji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sa „Fajzerovom“ ispostavom u Beogradu dogovorena je isporuka svih 1,8 miliona doza vakcine Srbiji tokom 2021. godine. Da li će ova količina biti isporučena prema planu koji je predviđen, niko ne može da garantuje, ali se nadamo da ćemo dobiti dovoljno vakcina za postizanje kolektivnog imuniteta.

fghjdtzjtzjzt

{module Oglas 1 – 2020}

Ovo za Sputnjik kaže državni sekretar pri Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek na pitanje da li se može reći da je Srbija prevarena zbog toga što se svakodnevno menjaju podaci o tome kada bi mogla da počne masovna vakcinacija stanovništva, s obzirom na to da je već polovina svih zaliha vakcina na globalnom nivou već kupljena od strane razvijenih zemalja.

Na to je ukazala premijerka Srbije Ana Brnabić navodeći i podatak da je, primera radi, Kanada unapred kupila toliko vakcina da može pet puta da vakciniše svakog Kanađanina. Ona je dodala da veruje da će zemlje poput Kanade biti solidarne i da će vakcine dati ili prodati drugima, ali da „one neće doći dok se imućnije zemlje prvo ne vakcinišu i steknu dodatnu prednost nad ostalim svetom“.

Da li će „Fajzer“ moći da ispoštuje dogovoreno

„Mi smo u situaciji da imamo nešto optimističniju sliku po pitanju vakcina, ali je borba teška i mučna, i odvija se svaki dan. Juče sam razgovarala sa proizvođačem vakcina koja će uskoro biti registrovana u EU, i do kojeg smo jedva došli. On nam je rekao: ‘Da, možete da dobijete vakcinu od nas, u četvrtom kvartalu 2021. godine, do tada smo prodali’“, rekla je premijerka.

{module Oglas 0 – 2020}

Srbija od samog početka vodi bilateralne i međunarodne pregovore o nabavci vakcine obezbedivši početkom novembra 1.8 miliona doza uz plaćanje avansod 8 miliona dolara, a prema rečima premijerke verovatno će morati da se izdvoji još između 50 i 60 miliona dolara za vakcinu protiv virusa korona.

„Da li će moći „Fajzer“ da organizuje toliku proizvodnju i da isporuči ne samo nama milion i osamsto doza, a sigurno su cifre za neke druge države enormno velike, to ćemo morati da sačekamo da bih mogao da dam konkretan odgovor, jer ovom prilikom se moram ograditi oko toga. To je priča koju sam ja dobio od „Fajzerove“ ispostave u Beogradu da je dogovoreno o isporuci ovih količina, da li je to sigurno, to u ovom trenutku ne mogu da potvrdim“, svedoči Đerlek za Sputnjik.

Masovna vakcinacija u maju 2021.

On podseća da dolazak bilo koje vakcine u Srbiju zavisi i od stava Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) koja vrši procenu i odobravanje vakcina, ali da je predviđeno da Srbija u prvom kvartalu dobije 350.000 doza (do kraja januara), u drugom i trećem po 500.000 i u četvrtom 450.000 doza vakcine protiv korona virusa.

Prema njegovim rečima, masovna vakcinacija u Srbiji prema tom planu mogla bi da počne na proleće, odnosno u maju mesecu.

{module Oglas 2 – 2020}

Pred ALIMS-om se trenutno nalazi dokumentacija za registraciju „Fajzer-Biontek“ vakcine, kao i 20 doza „Sputnjik Ve“ vakcine koje se nalaze na laboratorijskoj proveri.

„Imamo mi još vremena, ne možemo se tako brzo izjašnjavati da je Srbija prevarena, posebno što je Sputnjikova vakcina kod nas već u Agenciji na ispitivanju. Ja sam pratio izjave predsednika Putina i drugih članova vrha države Rusije, da su svi oni spremni da pomognu svima koji su zainteresovani ne samo u smislu vakcina, već i u saradnji u borbi sa kovidom. Tako da ćemo videti kako će se završiti situacija sa „Fajzerom“, još je to u Agenciji“, kaže Đerlek za Sputnjik.

Batut i Torlak spremni

Naš sagovornik ukazuje da ono što je stub Evropske unije, a to je bila solidarnost i jednakost, ni u prvom ni drugom talasu nije došlo do izražaja, kao i sada kada su vakcine u pitanju. On dodaje da ipak postoje neke zemlje koje su prioritet u odnosu na druge kao i da „izgleda da se svi bolje upoznamo kada dođe do neke teške situacije“.

Đerlek navodi da se svakodnevno vodi velika borba za obezbeđivanje vakcina, ali da se sve menja iz časa u čas, slično kao što je to bilo u slučaju „borbe“ za respiratore na početku pandemije.

„Nije baš slična roba, ali je evidentno da je pomama i potražnja za vakcinama slična kao i za respiratorima. Tako da možda stanje u ovom trenutku nije obećavajuće, ali ne znači da za desetak, petnaest dana neće biti bolje. Ono što mogu da kažem je da smo mi spremni da preuzmemo sve količine vakcine. Zajedno sa Batutom i Torlakom smo sve razradili i nadamo se da ćemo dobiti dovoljne količine vakcine kako bismo postigli kolektivni imunitet“, zaključuje Đerlek.

(Sputnik)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker