Đerlek: Građani Srbije neće primiti vakcinu koja nije bezbedna

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Masovna vakcinacija protiv kovida 19 se očekuje u prvom kvartalu sledeće godine, naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek. Dodao je da će prve količine vakcina biti namenjene zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci. U narednim danima će se ispitati ruska vakcina “sputnjik”.

DFGRERGR

{module Oglas 1 – 2020}

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminulo 69 osoba, što je najveći broj preminulih od početka epidemije. Potvrđena su 7.782 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek naveo je da je najviše novih slučajeva zabeleženo u Beogradu – 1.975 zaraženih, u Novom Sadu 475, u Kragujevcu 288, u Nišu 253, u Kraljevu 207, dok su u Pančevu zabeležena 172 nova slučaja.

Direktorka Klinčkog centra Vojvodine Edita Stokić navela je da su u toj bolnici hospitalizovana 422 pacijenta, od kojih je 25 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji.

Istakla je da je klinička slika kod velikog broja hospitalizovanih pacijenata srednje teška i teška i da se svi oni nalaze na kiseoničkoj potpori.

Stokićeva je dodala da je 29 pacijenata smešteno u Vojno-medicinskom centru u Petrovaradinu, da je u kovid sistemu i bolnica u Sremskoj Kamenici, ali i da je doneta odluka da će Novosadski sajam postati kovid bolnica.

{module Oglas 0 – 2020}

“Masovna vakcinacija se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine” 

Govoreći o masovnoj vakcinaciji, Mirsad Đerlek je naveo da se ona očekuje u prvom kvartalu 2021. godine.

“Do kraja godine će doći određena količina vakcina i ona će biti namenjena zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci. Otprilike bi trebalo negde oko sedam dana od primanja druge doze vakcine da budemo sigurni da možemo biti bezbedni”, kazao je Đerlek.

Dodao je da i pored masovne vakcinacije moramo biti oprezni, zbog toga što će se pojavljivati sporadični slučajevi kovida 19 i da će pojava vakcine u, kako je rekao, rekordnom roku biti od izuzetnog značaja u borbi protiv kovida 19.

Đerlek je istakao da će Agencija za lekove u predstojećim danima ispitati vakcine “sputnjik” i da se neće dozvoliti da građani Srbije dobiju vakcinu bez odobrenja Agencije za lekove.

“Vrlo je bitno istaći da će sve vakcine koje budu građani primali biti besplatne za sve građane Republike Srbije. To je u ovako teškoj ekonomskoj krizi, takozvanoj korona krizi u svetu, od izuzetne pomoći za sve građane Srbije i to je još jedan način kako država razmišlja o svojim građanima”, rekao je Đerlek.

Uprkos tome što je zakonski rok za Agenciju za lekove da o nekoj vakcini odgovori za četiri meseca, Đerlek je istakao da će država učiniti sve daju pozitivno ili negativno mišljenje ranije, ali ne na uštrb pacijenata.

“Prokuženost je po rečima struke nekih 20 posto i mi kolektivni imunitet jedino možemo postići imunizacijom i zato nam je izuzetno bitno da što pre dobijemo vakcinu”, kazao je Đerlek.

{module Oglas 2 – 2020}

“Dokumentacija ‘Fajzera’ i ‘Bionteka’ biće stručno i precizno proučena” 

Naveo je da su “Fajzer” i “Biontek” juče poslali dokumentaciju i da će se njihova dokumentacija užurbano, ali vrlo stručno i precizno proučiti.

“Nadamo se da će do kraja godine doći prve, ne neke velike, količine vakcine, a da će nekih 300 do 350 hiljada doći do marta meseca sledeće godine”, rekao je Đerlek.

Govoreći o mišljenju određenih članova Kriznog štaba da su mere zakasnele, Mirsad Đerlek je naveo da Krizni štab funkcioniše tako da svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, ali da se odluke donose na osnovu glasova svih članova Kriznog štaba.

Đerlek je istakao da će se, prema procenama, pik postići između 15. i 25. decembra i da će se polako stabilizovati situaciju, posebno u Beogradu.

“U Beogradu je pre samo sedam do deset dana bilo više od 50 odsto novoobolelih u celoj Srbiji. Mi u poslednjih nekoliko dana imamo broj pregleda koji je smanjen za preko 20 posto, broj novoobolelih jeste na visokoj razini, ali opet tu negde oko 2.000. Očekujem da će za sedam do deset dana početi da pada broj novooobolelih”, kazao je Đerlek.

Naveo je da ne očekuje da će se to dogoditi i u ostalim delovima Srbije, pošto se sada, kako je rekao, iz Beograda epidemija preliva na ostale delove Srbije.

Đerlek je zamolio građane da se pridržavaju epidemiloških mera, kako bi se približili pobedi protiv kovida 19.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker