ČUVAJTE DECU! TRGOVCI LJUDIMA VREBAJU PO SRBIJI: Prodaju devojčice od 12 godina, a neke žrtve nalaze na internetu!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Samo tokom ove godine 21 osoba našla se u kandžama trgovine ljudima, a među njima i šest maloletnika, podaci su MUP-a. Među žrtvama trgovine ljudima 12 osoba je ženskog pola a u najvećem broju reč je o žrtvama seksualne eksploatacije.

jstzjw56t6j56uj56

{module Oglas 1 – 2020}

SOS linija organizacije ASTRA, posvećene iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, od početka godine zabeležila povećanje broja poziva Timu za podršku žrtvama od preko 70 odsto.

“Ono što je takođe postalo evidentno tokom kovida, a vezano je za trgovinu ljudima kod nas, ali i u svetu, jeste da je taj vid organizovanog kriminala usled opšteg trenda izolacije ljudi postao još manje vidljiv. Trgovci ljudima pronalaze nove načine eksploatacije i vrbovanja žrtava, a deo “posla“ počinje da se odvija onlajn. Osim toga, trgovina ljudima u cilju radne eksploatacije, na primer, prenosi se u privatne prostore”, tvrde u ovoj organizaciji.

U prvih 6 meseci 2020. ASTRA je, kažu, identifikovala 24 žrtve trgovine ljudima: 20 muškaraca (radna eksploatacija) i tri žene (dve seksualna eksploatacija, jedna prinudni brak) i jedna devojčica (prinuda na vršenje krivičnih dela).

{module Oglas 0 – 2020}

“Pozivi upućeni SOS telefonu nisu se odnosili samo na nove slučajeve, već su nam se javljali i stari korisnici; neki zbog gubitka posla, neki zbog straha da će ga izgubiti, a neki usled produbljene ekonomske krize i nedostatka osnovnih sredstava za život. Pored toga, povećan je i broj poziva koji su se odnosili na porodično nasilje. U nekim slučajevima to su bile nama već poznate klijentkinje koje nažalost žive u situaciji nasilja, a javljale su nam se i druge žene, koje nisu žrtve trgovine ljudima, ali kojima je potrebna pomoć jer trpe nasilje od strane svojih ukućana i partnera. Njih smo upućivali nadležnim institucijama i Autonomnom ženskom centru”, objašnjavaju iz ove organizacije.

Ono što ipak najviše zabrinjava jeste da je starosna granica trgovanih devojčica sve niža.

“Starosna granica trgovanih devojčica sve niža i da trenutno iznosi 12-13 godina. Takođe, poreklo žrtava se u poslednjiH petnaestak godina promenilo, i dok su to ranije bile mahom strane državljanke poreklom iz Rumunije, Bugarske, Rusije, Moldavije itd., danas oko 70 odsto trgovanih žena i devojčica na prostoru naše zemlje čine državljanke Srbije”, kažu u ASTRI.

U ASTRI kažu da trgovci ljudima mogu biti čak i iz naše okoline, a da to nije primetno. Dodaju da su im moderne tehnologije olakšale “posao”.

“Imajući u vidu procvat socijalnih mreža, vrbovanje žrtava neposrednim onlajn kontaktom ili putem lažnih poslovnih ponuda dodatno je olakšano i skrajnuto od očiju javnosti”, upozoravaju iz ASTRE.

(Kurir.rs/Blic)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker