Čekaju stručnjake iz Turske: Neizvestan početak restauracije Isa-begovog hamama u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Još je sporan budući izgled ovog kulturno-istorijskog spomenika

26 cekaju 2 620x0

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Mada je još 2017. godine, nakon druge posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Novom Pazaru, pao dogovor da Vakufska direkcija Turske obnavlja oronuli Isa-begov hamam u ovom gradu, početak radova na restauraciji ovog kulturno-istorijskog spomenika pod zaštitom države Srbije nije ni na vidiku.

Pre tri godine predstavnici Vakufske direkcije Turske, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Grada Novog Pazara potpisali su protokol o saradnji na pripremi projekta konzervacije Isa-begovog hamama. Pre dve godine, 8. marta 2018. gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Vakufske direkcije Turske Suat Faruk Giraj potpisali su ugovor o izgradnji projektno-tehničke dokumentacije za restauraciju, tada su javnosti predočene i skice budućeg izgleda Hamama, a najavljen je i brzi početak radova.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

26 cekaju 1

– Do kašnjenja je, kako sam obavešten, došlo jer je ovde u Novom Pazaru, a posebno u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) bilo primedaba na budući planirani izgleda Hamama, navodno izgled će odudarati od originalnog izgleda. Zasada ne znam da li će turski projektanti nešto menjati i prepravljati, niti kada će biti gotovi svi projekti i početi radovi – kaže gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Prema nezvaničnim informacijama, Turci insistiraju da Hamam izgleda onako kako oni, pozivajući se na svoje istorijske izvore, stručnjake-restauratore i na iskustvo sa drugim hamamima na Balkanu, koje takođe rekonstruišu, smatraju da i novopazarski Hamam treba da izgleda. Kada će se sve sporno “raspraviti” i kada će radovi početi, zasada je teško prognozirati.

Kada je prvi put, polovinom 17. veka, posetio današnji Novi Pazar, čuveni turski putopisac Elvija Čelebija zapisao je da je “u gradu na sedam reka” video mnogo lepih građevina i dućana, a da ga je posebno, svojim položajem, monumentalnošću, unutrašnjim uređenjem, vodom i vazduhom, oduševio ovdašnji Isa-begov hamam.

Mada su Turci svuda gradili slična “kupatila”, neka još i veća i luksuznija od novopazarskog, čuveni putopisac naglašava da je Isa-begov hamam najbolji na Balkanu.

ZADUŽBINA

Veruje se da je Isa-begov hamam sagrađen između pedesetih i sedamdesetih godina 15. veka i da ga je sagradio osnivač Novog Pazara, turski vojskovođa Isa-beg Isaković. Zajedno sa Amir-aginim hanom i Starom čaršijom, Hamam je vekovima bio važna tačka na putu od Istanbula do Dubrovnika, a danas bi trebalo da bude značajan turistička znamenitost Novog Pazara.

(Vecernje novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker