Budimo insani: Žena na trgu u Novom Pazaru hrani golubove da ne uginu

Prateći dnevne događaje za potrebe Dnevnika Radio-televizije Novi Pazar, na trgu „Isa-bega“ zapazio sam ženu kako hrani golubove. Prekinuo sam snimanje reportaže i odlučio sam da mi ona bude heroj nove priče.

golubovi 1 800x445

{module Oglas 1 – 2020}

Želeo sam da “skinem kapu” i poselamim insana, da joj posvetim pažnju i prostor na televiziji, samo u znak zahvalnosti za to što radi i što je dobar učitelj nama, koja lekciju iz predmeta “budimo insani” predaje besplatno. Koliko god volio i ljude i životinje, ni sam nisam nikada pšenicom hranio golubove, posle ovakovog primjera nekada hoću, sigurno.

Sve to ne bi bila vijest, da ljudi nisu odabrali stanje u kom su, pa često ne mare za druge ljude, a kamoli za životinje.

{module Oglas 0 – 2020}

Koliko često smo na ulici nahranili životinje, znajući da u zimskim uslovima teže dolaze do hrane? Da li uopšte i razmišljamo o tome, zbog svakodnevnih problema sa kojima se suočavamo? Ne samo da razmišlja, nego tako i postupa, Novopazarka Ajsela Curić Demić. Sa njom sam razgovarao na trgu “Isa-bega”, dok je hranila golubove, o njenoj plemenitosti i gestu.

Napominjem, u Turskoj se gaji ovaj običaj koji ima za cilj da se ptice sačuvaju od uginuća u zimskim mjesecima, kada snijeg prekrije njihovu hranu. U toj zemlji građani organizovano posipaju pšenicu po brdima, kako bi ptice imale siguran izvor hrane u vrijeme kada im je ona zbog vremenskih uslova teže dostupna.

Običaj ima vjersku pozadinu i potiče iz vremena islamskog halife Umara ibn Abdul Aziza.

“Pospite po brdima žito, da se ne bi pričalo kako su ptice u muslimanskim gradovima gladne”, govorio je taj halifa. (rtv)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
()
x

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker