Brnabić: Uvode se kovid sertifikati za ulazak u noćne klubove, barove, kafiće i restorane

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sednica Kriznog štaba koja je zakazana zbog sve lošije epidemiološke situacije je upravo završena.

Nakon sednice, javnosti se obraća premijerka Ana Brnabić.

Ona je obraćanje počela podacima o broju vakicnisanih i konstatovala da je u pojedinim mestima odziv na imunizaciju veoma loš.

“Mi trenutno u Srbiji imamo 2.821.060 vakcinisanih građana. Revakcinisano je 51 odsto punoletne populacije – rekla je premijerka, i navela da je trenutno najmanji procenat imunizovanog stanovništva u Tutinu, dok je najbolji u centralnim beogradskim opštinama”, rekla je Brnabić.

“Dosta smo razgovarali o novim merama. Za mene nema dvojbe i sumnje da je država svoj posao uradila. Krizni štab takođe. I to mnogo bolje od mnogih država u Evropi i svetu”, navela je Brnabić i naglasila da su otvorene tri najmodernije kovid bolnice.

“Na građanima je bilo da slušaju lekare, da slušaju struku i da se vakcinišu… Mi smo obezbedili vakcine. Postoji nešto što se zove individualna odgovornost i odgovornost prema zajednici, ne može država sve da uradi”, rekla je ona.

“Toliko smo života izgubili, a mogli smo da ih spasemo. Vakcinišite se… Ja ne znam više šta da kažem na tu temu”, dodala je i samim tim potvrdila da novih mera nema, na snazi su već postojeće mere, samo uz pojačanu kontrolu.

“To su mere, vakcinišite se, ljudi… Ako hoćete da zaštitite sebe i svoje okruženje, posebno mladi”, rekla je premijerka Srbije.

Kada je reč o nastavi, Brnabić je rekla da su deca najbezbednija u školama, te da je njena molba bila da se promeni protokol, po kome se u slučaju zaraze 10 odsto učenika, menja model nastave, kako bi đaci išli u školu.

Premijerka Srbije je najavila da je u svakom vrstu prevoza obavezno nositi maske, osim u svom automobilu, pojačana će biti kontrola sprovođenja mera, a ukoliko za proslave sa više od 500 ljudi, moraće da se pita Krizni štab. Ovo važi i za dešavanja na otvorenom.

“Pripremamo se i za uvođenje kovid sertifikata, to je odluka. Na redu su sastanci sa inspekcionim organima, kako bi to bilo u skladu sa Ustavom i ljudskim pravima. Sertifikati će biti za mesta gde nije esencijalno prisustvo – noćni klubovi, barovi, kafići i restorani. Neće biti za maloprodajne objekte jer je to nerealno i protivustavno”.

Premijerka je na pitanja novinara o izolaciji izjavila da čim je neko bio u kontaktu sa zaraženim treba da se testira.

“Inspekcije i MUP rade svoj posao. Svako treba da ima odgovornost što se tiče samoizolacije ukoliko je bio u kontaktu sa zaraženim”, naglasila je ona i ponovila da je Srbija pobedila sve evropske države i da su država i Krizni štab odradili svoj posao odlično.

“Ne možemo da imamo iste mere kao u doba kada nismo imali vakcine”, istakla je ona i posebno naglasila da mere nisu relaksirane u odnosu na raniji period.

“Hajde da budemo iskreni i dosledni, ovo je borba svih nas zajedno. Sve se vrti oko politike, a ja sada ne želim da se bavim politikom”, rekla je ona aludirajući na pojedine medije i nedoslednost željama određenih grupa naroda tokom pandemije.

“Kada pričamo o obaveznoj zdravstvenih radnika – po zakonu je obavezna vakcinacija za tri vakcine HIV, MMR i sezonski grip. Za hepatitis B je vakcinacija obavezna već 30 godina, obuhvat ispod 50 posto, dok je za MMR i sezonski grip ispod 10 odsto”, izjavila je ona i pitala da li treba možda se otpuste zdravstveni radnici koji se nisu vakcinisali ni pritiv hepatitisa B ni protiv korone.

“Šta ćemo onda da radimo? Šta će država onda da radi? Ko će da leči?”, jasna je bila Brnabićeva i ponovila da “veruje da će kovid sertifikati biti doneti i to u narednim danima”.

Premijerka Ana Brnabić je ranije danas rekla da ne može razgovarati o uvođenju mera kakve su bile pre nabavke vakcine i omogućene imunizacije za sve.

“Juče smo prešli brojku od 6.000 zaraženih u jednom danu, tako da ćemo razgovarati o tome i nakon sednice ću se ja obratiti medijima. Videćemo da li i šta možemo da uradimo”, rekla je Brnabić.

Ona je takođe navela da je važno da škole nastave da rade.

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je danas da će se na sednici raspravljati o školama, ali i o kovid propusnicama, ukazujući da nisu problem mere, već njihova kontrola.

Dodao je da medicinski deo Štaba traži pojačanu kontrolu nad sprovođenjem mera koje su, prema njegovim rečima jasno propisane i da nije za uvođenje rigoroznijih mere, podsetivši da su već na snazi obavezno nošenje maske u zatvorenom i održavanje distance.

Prema poslednjem preseku, juče je u Srbiji registrovano čak 6.089 zaraženih za jedan dan.

U bolnicama je 2.502 pacijenata, od kojih je njih 128 na respiraotoru. /(Tanjug)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker