Brnabić – Samo večeras imamo više od 400 zaraženih

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ana Brnabić mandatarka za sastav nove vlade Republike Srbije, govorila je večeras o prioritetima u budućem radu i najvećim izazovima u narednom periodu, ali i povećanju plata i penzija, promeni Ustava, kosovskom pitanju i zastoju ka članstvu Srbije u EU.

tzjtzjsrjrtutr{module Oglas 1 – 2020}

– SNS je donela odluku odmah nakon izbora 21. juna da svakako pozivamo nacionalne manjine da formiraju vladu sa nama, videćemo da li će to biti koncentraciona vlada ili ne. Ono što je važno jeste da će to biti vlada koja će okupiti i SPS i SPAS i da je SNS u ovom trenutku želela ponovo da podeli odgovornost odnosno da pozovemo da svi zajedno zbog tog nacionalnog jedinstva upremo i gurnemo Srbiju napred – rekla je Brnabić za RTS.

Ona se osvrnula i na korona krizu i ekonomski potres zbog čega je SNS-u “potrebna saobrnost.

– Za Srbiju bi to bilo najpametnije i najbolje, a ne za SNS. Pozivamo naše građane da se zajedno borimo. Želimo da iz ove teške godine izađemo kao evropski lideri po ekonomskom rastu, kao zemlja koja ima najmanji javni dug i najveći nivo investicija, zaposlenost koja raste i nezaposlenost koja opada – dodala je.

I 2021. godine, dodaje, svet će biti suočen sa korona krizom, ali i još većom ekonomskom krizom.

{module Oglas 0 – 2020}

– Moramo da nađemo način da prebrodimo i tu 2021. godinu a da nemamo povećanje nezaposlenosti kao mnoge druge zemlje. Ova vlada će imati apsoluno pun kapacitet, apsolutnu podršku u skupštini, moći će da uradi mnogo više nego vlada koju sam ja vodila. S druge strane, ako ne uspemo da izguramo dobro narednu godinu, da dođu drugi koji bi to mogli bolje da urade – rekla je Brnabić osvrćući se na moguće vanredne parlamentarne izbore.

Ona je naglasila da ne može razgovarati o tome ko će biti predsednik Skupštine.

– Razgovarali smo o našoj prethodnoj saradnji i šta Dačić i Marković koliko misle da imaju resora i kako bi se to uklapalo u sve one prioritete koje imamo. Ovde se radi o tome šta mi možemo da uradimo za građane Srbije i to je jedino što me zanima.

Prema njenim rečima, vlada će do 28. oktobra početi da radi u novom sazivu.

 “Ima sve više pacijenata s težom kliničkom slikom”

Mandatarka je govorila i o situaciji u vezi sa korona virusom.

– Pratimo situaciju na dva sata. Večeras smo već imali više od 400 novozaraženih. Goran Stevanović je rekao da nemaju veću gužvu, ali da ima mnogo ljudi sa težim simptomima – podvukla je.

Na pitanje da li bi neko drugi, umesto Zlatibora Lončara, mogao da bude novi ministar zdravlja, Brnabić je ponovila da ne želi da govori o imenima.

– Ministar Lončar je zaista dao sve najbolje od sebe: nije paničio, nije se povukao pod pritiskom, u svakom trenutku je bio na terenu, razgovarao sa ljudima sa prve linije fronta i pružio im podršku – rekla je Brnabić.

{module Oglas 2 – 2020}

“Biće značajan broj novih lica”

Stav SNS biće definitivno saopšten, kada je reč o kadrovskim rešenjima, u nedelju. Na pitanje ima li svoje predloge i u kom procentu su to novi ljudi, rekla je da je upućena kao mandatarka i neko u Predsedništvu SNS.

– Biće značajan broj novih lica u vladi i to će se znati u nedelju. Dakle, važan je kvalitet tih ljudi, energija i iskustvo. Mislim da ćemo imati blizu 50 odsto žena, kako je predložio Aleksandar Vučić.

Da li je srpski Ustav Biblija?

– Izuzetno poštujem podelu vlasti i mislim da je to osnova jednog jakog demokratskog društva, i u tom smislu izmena ustava nije na meni već na građanima Republike Srbije. Skupština Srbije to može da preporuči. Mi smo preporučili izmenu Ustava u delu koji se tiče pravosuđa. Ponosna sam što sam vodila vladu koja je prvi put imala dijalog o izmeni ustava, koji je inače relativno često menjan, ali nikada do sada se nije vodio dijalog o tom ustavnim amandmanima. Nijednu jedinu javnu debatu ranije nismo imali, a mi smo to promenili. Nikada više ko god bio na vlasti neće moći da menja Ustav RS bez javne debate. To je promenila vlada koju sam vodila i SNS, i to će ostati zapisano u istoriji Srbije – podvukla je.

“Imamo najmanji broj ubistava u Srbiji”

Prema rečima Ane Brnabić, jedan od tri najveća izazova nove vlade će biti: Borba protiv korona virusa, pitanje Kosova i Metohije i “rat koji je Aleksandar Vučić objavio mafiji u Srbiji”.

– Mi u ovom trenutku, ako pogledate brojeve, nikada nismo imali bolje što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije. Imamo najveću zaplenu narkotika u Srbiji i najmanji broj ubistava.

Na pitanje može li da kaže nešto više o napadaču na Aleksandra Šarca koji je identifikovan večeras od strane policije, Brnabić je ponovila da je borba protiv mafije jedan od tri najvećih prioriteta nove vlade Srbije.

“Pravosuđe je u nekim trenucima bilo neefikasno”

Kako je rekla, pravosuđe “u nekim trenucima nije bilo efikasno, iako se izdvajaju značajna novčana sredstva”.

– Nama je potrebna potpuna saobrnost za rat protiv mafije. Danas tajkuni ne vladaju Srbijom i ne formiraju Vladu RS kao što su to nekada radili, kao ni strani ambasadori – rekla je Brnabić i dodala da je potrebna saradnja izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

Brnabić se osvrnula i na optužbe o sukobu interesa u vezi sa poslovanjem njenog brata.

Konsultovana je Agencija za borbu protiv korupcije, oni su uputili na Upravu za javne nabavke, rekla je ona i dodala da je potom konsultovana “Transparentnost Srbija”.

– Dobili su odgovor da nema sukoba interesa u ovom slučaju – podvukla je.

U nedelju kompletan sastav nove vlade Srbije

Podsetimo, danas je održan sastanak Predsedništva SNS nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da će lider SPS i aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije, da je definisano šest osnovnih ciljeva nove vlade koje podrazumevaju da, između ostalog, da će najkasnije parlamentari izbori, zajedno sa predsedničkim, biti održani 3. aprila 2022. godine.

Precizirao je da će do četvrtka biti formirani svi odbori u Narodnoj skupštini, u petak će poslanička grupa podneti predlog zakona o ministarstvima, preko vikenda će se to razmatrati, u ponedeljak će predlozi biti izglasani, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Takođe, najavio je da će nova vlada imati dva ili tri nova ministarstva, kao i da će u vladi “biti značajno prisutni predstavnici nacionalnih manjina na mestima državnih sekretara i na direktorskim mesta javnih preduzeća”.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex