Berane: Prilikom radova otkriveno staro muslimansko mezarje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prilikom radova na proširenju postojećih kapaciteta i rekonstrukcji benzinske stanice u Beranama otkriveni su posmrtni ostaci zbog čega su dalji radovi obustavljeni kako bi se obavila zaštitna arheološka istraživanja, shodno zakonom definisanom procedurom.

1607537707 berane i 960x600

{module Oglas 1 – 2020}

Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Biljana Brajović kazala je za Pobjedu da su u razgovoru sa lokalnim stanovništvom, Islamskom zajednicom, a i na osnovu raspoložive literture došli do zaključka da se na tom lokalitetu nekada nalazilo mezarje pripadnika islamske vjeroispovijesti. Još nije poznato kom periodu bi ovo groblje moglo da pripada.

gerge

– Veći dio ovog groblja je u godinama nakon Drugog svjetskog rata uklonjen za potrebe izgradnje stambenih objekata i benzinske stanice. Međutim u dijelu parcele oko benzinske stanice, na kojem su vršene manje intervencije do sada, izgleda da su samo uklonjeni nišani sa površine, dok su skeletni ostaci pokojnika ostali „in situ“.

{module Oglas 0 – 2020}

Na nekoliko mjesta u profilima iskopa prepoznaju se grobne rake u kojima su polagani pokojnici. Kao što je običaj u islamskoj religiji, pokojnici nijesu imali grobne konstrukcije osim uklonjenih nišana, niti sanduk već su ukopavani direktno u pripremljenu raku. Takođe kod do sada otkrivenih pokojnika nijesu pronađeni grobni prilozi što je isto dio pogrebnih običaja. Vidljive grobne rake se nalaze na relativnoj dubini od oko jednog metra, a planirana arheološka istraživanja će nam pružiti više podataka – kazala je Brajović.

Ona je dodala da je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sve pripremne radnje blagovremeno obavio.

– Trenutno se čeka odgovor Ministarstva kulture koje je nadležno u domenu finansiranja arheoloških iskopavanja. Obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazimo, period godine i trenutne epidemiološke mjere postavljeni zadatak neće biti jednostavno realizovati. Međutim, uz sve poteškoće ipak smatramo da možemo adekvatno i uz poštovanje svih etičkih i metodološkh principa odgovoriti i maksimalno stručno realizovati ovo istraživanje – zaključila je Brajović.

(Pobjeda)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker