Beograd: Ako planirate da putujete avionom ovih 10 STVARI morate da znate

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Aerodrom “Nikola Tesla” ponovo je otvoren za putnički saobraćaj, avio kompanije polako vraćaju svoje redovne letove, ali putnici i dalje imaju dosta nedoumica kada je u pitanju ovaj vid putovanja.

 

Kako izgleda dolazak na aerodrom, šta je sve potrebno poneti, koje se mere prevencije sprovode u beogradskoj vazdušnoj luci, samo su neka od najčešćih postavljanih pitanja. A ovo su odgovori koji će rešiti sve vaše nedoumice.

Da li se i koje mere prevencije sprovode na beogradskom aerodromu?

Beogradski aerodrom je preduzeo niz preventivnih mera: povećana je dinamika čišćenja i dezinfekcije putničkog terminala. Poseban akcenat je na pokretnim stepenicama, stolicama, rukohvatima, šalterima, toaletima, bankomatima, liftovima i podovima. Obavezno je održavanje socijalne distance i korišćenje zaštitne maske tokom boravka u putničkim terminalima.

{module Oglas 1 – 2020}

Dezinfekciona sredstva postavljena su na celoj putanji tokova putnika, a na šalterima za prijavu na let postavljena je transparentna zaštitna barijera.

Da li je potrebno nositi zaštitnu masku na aerodromu?

Putnici u putnički terminal treba da dođu sa zaštitnom maskom koju će koristiti sve vreme tokom boravka u njemu.

Da li postoje ograničenja u količini dezinfekcionog sredstva koje je moguće uneti u avion?

{module Oglas 0 – 2020}

U ručnom prtljagu je moguće poneti dezinfekciono sredstvo koje je u originalnom pakovanju, nije zapaljivo i ne sadrži više od 70% alkohola u najvećoj količini od 2 litra po putniku, u pojedinačnim pakovanjima koja ne prelaze zapreminu od pola litra.

Da li su uvedene promene prilikom prijave na let?

Svi putnici koji su u mogućnosti treba da koriste mogućnost onlajn prijave na let jer se na taj način smanjuje rizik stvaranja gužve ispred šaltera za registraciju putnika na let, što je i dalje moguće. Takođe, preporučeno je da se sve usluge u zgradi putničkog terminala plaćaju beskontaktno, korišćenjem platnih kartica, umesto gotovinom.

Da li su potrebne posebne potvrde prilikom prijave na let?

Aerodrom “Nikola Tesla” ne zahteva nikakve dodatne zvanične potvrde prilikom prijave na let. Za prijavu na let potrebna je avio-karta i potrebna putna dokumenta.

Koliko je pre leta potrebno doći na aerodrom?

Nadležni kažu – najmanje tri sata pre leta, kako biste imali dovoljno vremena za prolazak svih propisanih procedura registracije i prihvata putnika i prtljaga. I u čekaonici treba da se poštuje socijalna distanca.

Da li na aerodrom mogu da dođu rođaci i prijatelji putnika?

Preporučeno je da putnici dolaze sami na aerodrom, a u slučaju da ipak imaju pratnju da se pozdrave pre ulaska u aerodromsku zgradu. Izuzetak su lica koja su u pratnji putnika sa smanjenom pokretljivošću i nepraćene dece.

Kakva je sada procedura za prolazak kroz bezbednosnu kontrolu putnika?

Preporučeno je odlaganje svih predmeta koji će proći kroz rendgen uređaj u ručni prtljag. Predmete kao što su mobilni telefon, novčanik, ključevi najbolje je odložiti u providnu kesu sa ciljem izbegavanja nepotrebnog kontakta. Tokom kontrole neće biti zahtevano skidanje zaštitne maske.

Kakav je raspored sedenja putnika u avionu?

Raspored putnika u avionu zavisi od procedura svake pojedinačne avio-kompanije, zbog čega je preporučeno da putnici za ovu informaciju kontaktiraju avio-kompaniju čije usluge su planirali da koriste.

Kakve su procedure za izlazak i ulazak u zemlju

Prilikom izlaska sve zavisi od zemlje u koju putujete, ali trenutno skoro sve države traže da imate potvrdu o negativnom PCR testu na korona virus, ne stariji od 72 časa.

Kada je povratak u pitanju, takođe je za naše državljane neophodna potvrda o negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata ili ćete u suprotnom morati u 14-dnevnu samoizolaciju. Ona se može u svakom trenutku prekinuti ako se testirate u Srbiji (obavezno plaćanje osim za mlađe od 12 godina i studente) i dobijete nalaz da ste negativni na koronu.

Međutim, skoro je izvesno da će ova ograničenja za ulazak u Srbiju biti ukinuta već u petak 22. maja.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.