Agović: U Tutinu dramatično, imamo osećaj da smo prepušteni sami sebi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dženeta Agović, zaposlena u laboratoriji Doma zdravlja u Tutinu, gde se i leči od koronavirusa, rekla je u Novom danu da je situacija u toj ustanovi dramatična i da zaposleni, koji rade pod velikim opterećenjima “u ovom trenutku ne vide kraj” tom stanju.

sdgse56t457z56

{module Oglas 1 – 2020}

“Svi imamo osećaj da smo prepušteni sami sebi, oslanjamo se više jedni na druge i na međusobnu solidarnost”, dodala je. Prikupljanje pomoći za Sandžak organizovano je i u BiH.

“Mi uopšte ne vidimo kraja u ovom trenutku. Izgleda da smo društvo koje je normalizovalo smrti, patnju, bolesti, da je to postalo životna dinamika u Tutinu”, navodi gošća Novog dana.

Agović je navela da javno zdravlje jeste posao države i da očekuje od sistema i institucija da zaštite javno zdravlje, kao i da zaposleni u Domu zdravlja u Tutinu očekuju pomoć države – u ljudstvu i tehnici.

“Nama je potrebno sve, nemamo vozača, tehničara, lekara, sve ovo je krpljenje, a i sa tim beležimo dobre rezultate u odnosu na pritisak koji se u Tutinu dešava… Toliko je dramatično i bilo koga da pitate ne bi mogao ništa da vam kaže… sem kad će sve ovo da stane i da li je moguće da se sve ove stvari dešavaju jednoj zemlji…”, dodaje ona.

{module Oglas 0 – 2020}

U Domu zdravlja situacija nije nimalo laka, jer ta ustanova ima ograničene kapacitete i pokušava da izađe u susret svim zahtevima.

“Na udaru su sve sluzbe, i radnici su na izmaku snaga. Jedan broj radnika jeste zaražen, a to je odmah veći pritisak na ostale zaposlene koji su sve svoje vreme stavili na raspolaganje pacijentima”, navodi i dodaje da neki lekari nisu imali već 45 dana slobodan dan.

Dnevno kroz tu ustanovu prođe oko 200 pacijanata, kaže, a to je ogroman broj ako se ima u vidu broj zaposlenih i u Domu zdravlja i u laboratoriji.

“U Tutinu su gužve ogromne, pacijenti čekaju i u laboratoriji I na rentgenu, svugde su gužve i svugde se čeka. Nedovoljan je broj lekara i lekari su izloženi udaru, a bolnica je non-stop puna”, objašnjava.

Ona je rekla i da joj nije poznato da je neko od zvaničnika dolazio u Tutin.

 

Regipović: Bez odgovora države o pomoći iz Varšave

Emina Regipović, predsednica Fondacije kultura bez granica, novopazarka je koja okuplja dijasporu u Poljskoj i inicirala je program podrške medicinskim radnicima i stanovništvu Novog Pazara i Tutina.

Ona je navela da je vladi uputila još u aprilu pismo sa obaveštenjem o inicijativi o slanju tima lekara specijalista koji deluju u Poljskoj, a bave se lakarskom intervencijom u kriznim situacijama. Odgovor, koji je neophodan da bi upućivanje tog tima u Srbiju i, kako je bilo predviđeno i u Novi Pazar, bilo omogućeno, međutim, nije dobila.

“Ostao je gluvi odgovor od strane institiucija, a u pitanju je ekspertski tim koji je u vrhu Evrope u toj oblasti delovanja”, navela je.

Kako kaže, za upućivanje lekara poljskog Centra međunarodne pomoći, potrebna je saglasnost vlade i kriznog štaba.

“Molila sam samo da upute pismo koje bi otvorilo vrata za tu medicinsku pomoć. Obraćala sam se vladi, komunicirala sa kabinetom…. tražimo samo da upute jedno obično pismo. U stalnom sam kontatku sa medicinskim osobljem poljskog centra, oni su i dalje spremni da pomognu, čak i savetima onlajn”, dodaje.

Regipović je rekla da će nastaviti da pokušava da dobije odobrenje za upućivanje ove pomoći u Novi Pazar.

Pomoć za Sandžak u borbi protiv koronavirusa, sakuplja se i u BiH. Brojne organizacije angažovale su se tim povodom. Iz BiH je takođe planirano i slanje medicinskih timova u pogođene oblasti u Sandžaku.

https://www.youtube.com/watch?v=OWUiTgUa9c4

(n1)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker