VOJSKA 27. JUNA STIŽE NA PEŠTER: Počinje vježba “Munjeviti udar 2021”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rano jutros otpočela je provjera borbene gotovosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije, kao uvod u Združenu taktičku vežbu “Munjeviti udar 2021”, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Provjera se, na osnovu direktive vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsjednika Republike Aleksandra Vučića, realizuje kako bi se utvrdio dostignuti nivo operativnih sposobnosti Generalštaba, komandi i jedinica za izvršenje dodeljenih zadataka.

Kako se navodi u saopćenju, jutrošnje aktivnosti započete su uzbunjivanjem više od 15.000 pripadnika Vojske Srbije.

Združena taktička vježba sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021”, izvodi se na osam lokacija širom Republike Srbije, u sadejstvu jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Tokom vježbovnih aktivnosti biće realizovano više taktičkih vežbi i taktičkih vežbi sa bojevim gađanjem, a najkompleksnija će biti združena vježba sa bojevim gađanjem ojačane taktičke grupe u izvođenju napadne operacije, koja će se održati 27. juna na privremenom poligonu “Pešter”.

Tada će se državnom rukovodstvu prikazati odlučnost, uvježbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje jedinica Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost Republike Srbije, napominje se u saopćenju.

Na kraju vježbe, 28. juna, biće organizovan otvoreni dan u Kragujevcu, kada će građani biti u prilici da pogledaju prikaz najnovijih sredstava ratne tehnike Vojske Srbije i sredstava iz razvoja.

Izvor: Tanjug

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker