Vlada Srbije korigovala granice rezervata „Uvac“

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mada je izuzet deo kanjona u donjem toku u kome će se graditi akumulacija Klak za potrebe buduće Reverzibilne hidroelektarane „Bistrica“, Specijalni rezervat prirode „Uvac“ sada zahvata gotovo sto hektara više nego pre.

Uredbom koju je nedavno usvojila Vlada Srbije, nova granica rezervata u ovom delu povučena je preko Radoinjskog jezera, na oko 150 metara iznad brane i divljeg kamp naselja, dok je na drugom kraju pod zaštitu stavljeno više parcele pod državnom šumom u Amzićima, Vilovima, Gornjem Trudovu i Lopižama.

Za nepunih godinu dana ovo je druga uredba Vlade Srbije o proglašenju Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. Prošlom je Rezervat sa 7.543 proširen na 11.750, a sada na 11.845 hektara, a nova uredba donela je i niz novina u režimu gazdovanja.

Na Radoinjskom jezeru gde je poslednjih godina bila na snazi zabrana za sva plovila, sada je dozvoljena upotreba čamaca na motorni pogon do maksimalno 10 konjskih snaga, ali samo do ulaska u kanjon i prvih gnezda beloglavog supa. Ova odluka međutim prestaće da važi 2030. kada se prema najavama očekuje završetak radova na izgradanji RHE „Bistrica“. Nakon tog datuma na Radoinjskom će moći da se plovi samo na vesla.

-Na akumulaciji čija je dužina desetak kilometra plovna će biti otprilike dva, po kilometar od pravca brane i sa suprotne strane od Užičkog mosta, što će jasno biti obeleženo tablama. Od početka marta na Radoinjskom jezeru na snazi je i novi režim ribolova. Za pecanje su sada potrebne dve dozvole, ‘republička’ na delu kod brane, a na preostalom delu ona koju izdajemo mi i koja važi samo za naše vode- kaže za „Varoške novine“ Nikola Šaponjić, direktor preduzeća „Rezervat Uvac“ koje upravlja ovim prirodnim dobrom.

Poslednja uredba je korigovala delom i granice unutar samog rezervata, pa je pod režimom zaštite trećeg stepena, koji podrazumeva nešto blaže uslove, sada više od polovine teritorije. U prvom režimu je 1.048 hektara odnosno 8,85 posto teritorije rezervata, u klisurama Uvca, Veljušnice, Kladnice, Tisovice, Pavlovića broda i delu Radoinjskog jezera i na tom području su dozvoljena samo naučna istraživanja i kontrolisane edukativne posete. Pod drugim stepenom zaštite je 4.726 hektara (39,89 posto), a pod trećim 6.071 hektar odnosno 51,26 posto teritorije.

-Na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite trećeg stepena, sprovodi se proaktivna zaštita, gde se mogu vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, razvoj sela i unapređenje seoskih domaćinstava, uređenje objekata kulturno-istorijskog nasleđa i tradicionalnog graditeljstva, očuvanje tradicionalnih delatnosti lokalnog stanovništva, selektivno i ograničeno korišćenje prirodnih resursa i prostora- navodi se u Uredbi Vlade Srbije.

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je inače područje prve kategorije od izuzetnog značaja i najveće prirodno stanište beloglavog supa na Balkanu. Obuhvata skoro tridesetak sela u opštinama Nova Varoš i Sjenica. Kratovo kod Priboja je novom uredbom izuzeto zbog planiranih radova, godinu dana nakon što se našlo u granicama rezervata.

Varoške novine i PP Media

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex