Tužilaštvo duže od godinu dana čita dokaze protiv sudije iz Sjenice

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Više od godinu dana otkako je u zajedničkoj akciji policije i BIA priveden sudija Osnovnog suda u Sjenici Ljubodrag Vučković, istraga se nije pomerila sa početka.

Kako su za Danas istakli u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu, oni još uvek ocenjuju da li se u njegovim radnjama stiču obeležja krivično dela za koje su nadležni.

– Kako se radi o obimnoj dokumentaciji u koju treba izvršiti uvid pre donošenja odluke, to odluka još uvek nije doneta, rečeno nam je iz tužilaštva.

Predmet protiv sudije Vučkovića je najpre bio u nadležnosti Višeg tužilaštva u Novom Pazaru, ali je on prosleđen u Kraljevo. Sudija Vučković je uhapšen u martu prošle godine, zajedno sa referentom suda M.H. i službenikom Katastra u Sjenici D.P. Kako je saopštila policija, sudija su sumnjiči da je overavao kupoprodajne ugovore bez prisustva ugovornih strana, na osnovu kojih su kupci u Katastru upisivali pravo svojine.

„Sumnja se da je LJ.V. od 2015. do 2019. godine, u sudskim postupcima koje je vodio, u nameri da nekim licima pribavi korist, a drugima nanese štetu u iznosu od preko milion i po dinara, kršio zakon overavajući ugovore o prometu nepokretnosti sa osobama koje tom prilikom nisu bile prisutne“, saopštila je tada Policijska uprava u Novom Pazaru.

I iako se sumnjiči da je počinio krivično delo kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika, sudija Vučković nije bio udaljen sa posla. Kako je u septembru prošle godine za Danas naglasio predsednik Osnovnog suda u Sjenici Vejsil Smajlović, Zakon o sudijama propisuje obavezno udaljenja sa fukcije u slučajevima kada se sudiji odredi pritvor, što ovde nije bio slučaj.

Na internet stranici Osnovnog suda u Sjenici sudija Vučković se i dalje nalazi na spisku postupajućih sudija.

Kako smo već pisali, postoji zakonska mogućnost udaljena sudije sa funkcije i u slučajevima kada njemu ili njoj nije određen pritvor.

Naime, Zakon o sudijama ističe da sudija može biti udaljen ukoliko protiv njega bude pokrenut krivični postupak za delo zbog koga može biti razrešen, što delo kršenje zakona od strane sudije svakako jeste. Odluku o udaljenju u tom slučaju donosi predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker