SJENIČKA PRAMENKA – Ova sorta ovaca daje najviše mesa i najviše se isplati za ‘proizvodnju’

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kada govorimo o ovčarstvu, gajenje ovaca je jedan od najunosnijih poslova iz ove delatnosti. Ovce nisu previše zahtevne životinje, a mogu vam se višestruko isplatiti u zavisnosti od vrste i za šta je određena vrsta najbolja. U ovom tekstu govorimo o posebnoj vrsti ovaca – Sjeničkoj pramenki.

Gde se gaji Sjenička pramenka?

Sjenički soj pramenke potiče iz Sjenice na Pešterskoj visoravni, na jugozapadu Srbije, na preko 1.000 metara nadmorske visine. Decenijama unazad, ova vrsta ovaca postaje sve popularnija, a van Srbije najčešće se gaji u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Sjenička pramenka se danas uglavnom gaji u zapadnoj Srbiji, u valjevskim, čačanskim i užičkim krajevima. Zbog njenih karakteristika, domaćinstva se sve češće odlučuju na gajenje upravo ove sorte.

Fizičke karakteristike Sjeničke pramenke

Budući da potiče iz brdsko-planinskih područja, ova vrsta ovaca ima prilično jaku građu i vodi se kao jedna od najkrupnijih sojeva pramenke na našim prostorima. Sjenička pramenka je prilično velikih gabarita – ovce u proseku mogu težiti oko 45, a ovnovi oko 60 kg. Spada u grupu dugorepnih ovaca, budući da joj se rep sastoji od 16 repnih pršljenova u proseku. Specifične fizičke karakteristike kod Sjeničke pramenke su crne šare koje uglavnom ima oko očiju, na krajevima ušiju, kao i crno oivičenu gubicu donje i gornje usne. Ova vrsta ovaca je prilično obrasla vunom, naročito po donjem delu vrata i trbuhu, što je još njena specifična karakteristika. Rogovi ovnova su izraženi, dobro razvijeni u obliku spirale.

Sjenička pramenka je među najmesnijim vrstama.

Uslovi za gajenje Sjeničke pramenke

Ova vrsta ovaca je dobra i za proizvodnju jaganjaca, i za mužu, kao i za proizvodnju mesa. Plodnost Sjeničke pramenke je visoka – od 100 ovaca se otpilike dobije 110-130 jagnjadi. Ukoliko domaćinstvo namerava da se bavi prodajom jagnjadi, Sjenička pramenka je dobar izbor. Takođe, proizvodnja mleka i mesa od ove vrste bi mogao biti isplativ posao. Pogodna je za mužu, jer prosečna mlečnost u laktaciji od 5-6 meseci iznosi 60.80 litara, računajući i mleko koje posisaju jagnjići. Sjenička pramenka takođe spada u mesnate sorte, te je pogodna i za proizvodnju mesa. Budući da je jedna od najkrupnijih vrsta ovaca, od Sjeničke pramenke se može dobiti prilična količina mesa.

Il de Frans – najpoznatija sorta ovaca po procentu mesa

Il de Frans je vrsta ovaca koju ćete najčešće čuti ako krenete po domaćinstvima duž Srbije koja se bave ovčarstvom. zahvaljujući svojim karakteristikama, ova rasa važi za najpopularniju i sve više domaćinstava se odlučuje da gaji upravo ovu rasu.

Izvor:Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex