Sjeničanin dao krv 168 puta, sada hoće da mijenja zakon da bi mogao da nastavi (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Život Hasima Bogućanina Dude iz Sjenice treba da bude simbol plemenitosti. Dao je krv 168 puta. Rudar u penziji, zakonski više ne može da daje krv, ali se obratio Ministarstvu zdravlja sa neobičnim predlogom.

Četiri i po decenije prošlo je od kada je prvi put dao krv. Od tada, na svaka tri meseca. Više od 76 litara krvi.

„Jedna jedinica krvi koju vi date može da spasi tri čoveka. Kada uzmete 160 jedinica pa pomnožite sa tri onda vidite koliko je to spasenih ljudi“, objašnjava dobrovoljni davalac krvi, Hasim Bogućanin Duda.

Sada ima 66 godina. Slovo zakona jasno definiše da krv može dati svaka punoletna i zdrava osoba do 65. godine. Otuda i predlog upućen ministarstvu.

„Tražio sam da se odobri, ako je čovek zdrav, zašto ne bi neko mogao da daje krv i u 70. godini. Neka mi odobre da dajem dva puta godišnje, ne moram svaka tri meseca“, ističe Hasim Bogućanin Duda.

„Zna koliko to znači našim pacijentima, a zna i štša to znači davaocima i kako se oni osećaju“, objašnjava specijalistkinja transfuziolog, dr Milena Janković.

Za Dudu ne postoje podele među ljudima. Ni po jednom osnovu. Njegova krv pomogla je u spasavanju ljudi svih vera i nacija.

„Ja u Sjenici sretnem decu koja kažu: Ovaj čika dao mojoj mami krv kad se porodila. Znate koliki je to ponos“, zaključuje Hasim Bogućanin Duda.

Njegova predanost humanom uticala je i na sugrađane. Sjenica ima 200 dobrovoljnih davalaca krvi. Statistički po veličini gradova, odmah su iza Vranja.

 

(rts)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker