POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA – Vojska Srbije počela ponovo da koristi aerodrom Dubinje kod Sjenice

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Emisija „Dozvolite“ Radio televizije Srbije emitovana u subotu 27. aprila donela je dosta interesantnih informacija vojnoj vježbi Vihor koja je održana na Pešteru. Prilikom intervjua pripadnika Vojske Srbije, odnosno 98. vazduhoplovne brigade (vbr) RV i PVO, moglo se čuti da su vojni helikopteri tokom izvođenja ove vežbe bili bazirani i na aerodromu Dubinje kod Sjenice.

Pored toga, na snimcima se vidi da su se na ovom aerodromu bazirale i vojne besposadne letelice.

Do sada, barem zvanično, nije bilo poznato da Vojske Srbije aktivno koristi ovu vazduhoplovnu bazu.

Aerodrom Sjenica (Dubinje) nalazi se istočno od Sjenice, udaljen na oko dva do tri kilometra vazdušnom linijom.

Nadmorska visina aerodroma je 1.010 m, ima jednu betonsku poletno-sletnu stazu koja je dugačka 2.500 m i široka 30 m. Površina aerodroma je 160 hektara, a nekada je imao 27 hangara. U vreme bivše SFRJ bio je alternativni aerodrom za vojne vazduhoplovne baze Lađevci i Skopski Petrovac.

Prema podacima Vojske Srbije (VS), NATO је 1999. godine 22 puta dejstvovao po aerodromu, i to sa 395 avio-bombi.

Takođe, prema zvaničnim vojnim informacijama, deminiranje je započelo 2018. godine kada je tehničkim izviđanjem utvrđeno da je od 47,5 hektara, 27 hektara pod kasetnom municijom. Avgusta 2020. je procenjeno da je neeksplodiranim ubojnim sredstvima zagađeno 91,4% površine aerodroma, odnosno 1.383.700 kvadratnih metara.

Prema podacima iz različitih izvora, 1999. godine su na aerodromu uništena dva školsko-borbena aviona G-4 i 4 lovca-presretača MiG-21. Više od 20 godine nakon NATO agresije pristup aerodromu je bio neometan, na Jutjubu i društvenim mrežama su objavljivani video snimci i fotografije koje su napravili civili, a preko kojih se moglo videti da su u rejonu Dubinja okolni meštani čuvali stoku i seno. Na snimcima napravljenim u poslednjih par godina, vidi se da je dosta toga urađeno na raščišćavanju.

Press

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex