Počelo čišćenje RUGLA KOD SJENICE”: Sud naterao komunalce da urede deponiju, oprečne informacije oko njenog zatvaranja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Trebalo je da građani nekoliko podzlatarskih sela deset dana drže u blokadi nesanitarnu deponiju Goveđak i da slučaj dođe do suda, da bi nadležni iz Sjenice upristojili ovo ruglo tik uz granice Specijalnog rezervata prirode „Uvac“.

Posle samo nekoliko dana od kada je Osnovni sud u Sjenici doneo privremenu meru da se barikada sa deponije ukloni i na njoj nastavi odlaganje smeća, ali pod drugačijim uslovima, Goveđak više ne izgleda tako jezivo.

Pretprošle srede žitelji sela Lopiže, Gornje i Donje Goračiće, Krivaja, Aljinovići i Gonje blokirali su Goveđak, deponiju smeštenu tik iz magistralni put Sjenica – Nova Varoš, na koju opština Sjenica 14 godina odlaže otpad.

Nezadovoljni meštani žalili su se da deponija često gori, da se sa nje šire neprijatni mirisi uginulih životinja i klaničnog otpada, da ne mogu da žive od gavrana i pasa lutalica koji se hrane lešinama, da im smetlište ugrožava imanja.

Smeće iz Sjenice, govorili su s pravom, ruži ulaz u najlepši deo Srbije – Specijalni rezervat prirode „Uvac“.

Protiv devetorice učesnika protesta JKP „Vrelo“ iz Sjenice podnelo je krivične prijave. U petak, deseti dan blokade, sud je doneo privremenu meru kojom su meštani zadovoljni.

– Sud je doneo rešenje da se nastavi dovoz smeća na Goveđak, ali bez klaničnog otpada. Opština Sjenica se obavezala da deo deponije do samog puta bude saniran, a JKP „Vrelo“ da angažuje portire na deponiji. Takođe, naloženo je odvoženje pasa lutalica u azil, u onoj meri u kojoj je to moguće jer ima ih na stotine, i uklanjanje kućica za pse koje je na Goveđaku postavilo neko udruženje za zaštitu životinja, – kaže za „Blic“ Nebojša Vasojević, jedan od vođa bune na deponiji.

Ono što je najvažnije, kaže on, je da je sud doneo odluku da se deponija može koristiti najviše još šest meseci posle kojih mora biti zatvorena, pod uslovom da resorno ministarstvo ne izda dozvolu za njeno dalje korišćenje.

– Tih šest meseci ističe 8. oktobra, ali je verovatno greškom zapisničarke u zapisnik uneto da je rok za zatvaranje 8. decembar. Kako god, kad smo trpeli sve ove godine istrpećemo i još tih šest ili osam meseci – dodaje Vasojević.

Njegove reči, ali smo donekle, potvrđuje Nermin Ljajić, direktor JKP „Vrelo“.

– Nemam informaciju da je sud naložio da deponija bude zatvorena za šest meseci. Mi ćemo nju, jer drugo rešenje ne postoji, nastaviti da koristimo dok ne bude izgrađena regionalna transfer stanica Banjica na teritoriji Nove Varoši – kaže on.

Ljajić navodi da se na Goveđak iz Sjenice više neće deponovati klanički otpad, da su kućice za pse već uklonjene i da će biti angažovana četiri portira.

Šta nije moglo godinama urađeno za nekoliko dana: Potpuno drugi izgled deponije na koju Opština Sjenica lageruje otpad

– Već smo počeli sa sanacijom dela deponije. Sve smeće koje je bilo uz put je zgrnuto ka provaliji, a očišćeni prostor danas će biti posut tamponom. Za koji dan nećete moći da prepoznate Goveđak. U fazi smo raspisivanja javne nabavke za projekat sanacije i rekultivacije deponije koja će krenuti kada bude više potrebe za korišćenjem Goveđaka, odnosno kada bude otvorena regionalna deponija Banjica.

Privremene mere koje je doneo Osnovni sud u Sjenici ipak nisu stavile tačku na slučaj Goveđak, već samo zarez.

Ostaje da se vidi čime će rezultirati krivične prijave za ugrožavanje poseda protiv devetorice meštana koji su deset dana deponiju držali u blokadi. Ni oni nisu ostali dužni – protiv trojice direktora JKP „Vrelo“ podneli su krivične prijave zbog zagađenja životne sredine i nepreduzimanja mera za zaštitu životne sredine. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker