Meteorolog objašnjava: Zašto je Sjenica jedno od najhladnijih mesta u Evropi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kada leti uprži sunce i asfalt se topi, mnogi sa uzdahom kažu da bi voleli da se presele u Sjenicu, u Sjenici je prijatnih 20 kad je, recimo, u Beogradu 35 stepeni, piše Nova.rs.

Sjenice se setimo i kada se smrznemo u neko zimsko jutro, pa onda čujemo da je kod nas samo -4 stepena, dok je tamo –14. Zbog izrazito hladnih zima Sjenicu zovu i srpski Sibir. To mesto se zimi ubraja u najhladnija mesta u Evropi, piše Nova.rs.

O fenomenu zvanom Sjenica Nova.rs je razgovarala sa meteorologom Slobodanom Soviljem koji objašnjava zašto je ovaj grad tako hladan, pa temperature budu i desetak stepeni manje od ostatka zemlje.

“U suštini ima dosta faktora koji utiču na tu temperaturu. Prvi faktor je nadmorska visina, Sjenica se nalazi na oko 1.000 metara, a sa visinom temperatura opada“, navodi.

Druga stvar jeste karakteristika podloge.

„Različiti tipovi podloge imaju različit toplotni kapacitet, tj. određena područja se mnogo brže hlade od drugih regiona“, kaže.

I sama pozicija, odnosno okoliš Sjenice je vrlo bitna u svemu.

„Lokalna orografija – okolna brda planine, izloženost sunčevim zracima, ugao pod kojim sunčevi zraci padaju na površinu u velikoj meri oblikuju mikroklimu ili karakteristike određenog lokaliteta, kakav je u ovom slučaju Sjenica. Upravo zbog svega toga to mesto ima nižu temperaturu“, kaže.

Taj efekat je najizraženiji kada imamo snežni pokrivač, kada nema vetra i kada je noć vedra.

„Tada temperature u tim noćnim i jutarnjim satima mogu značajno da ostupaju od drugih mesta“, kaže Slobodan Sovilj za Nova.rs.

Dodatno je zanimljivo i to što je sjenički kraj poznat i po neobičnim meteorološkim pojavama – grmljavini usred zime usled prodora toplog vazduha sa Mediterana, te po fenomenu isparavanja snega.

Pritom, u gradu Sjenici je 26. januara 1954. godine zabeležena rekordno niska temperatura od -38 Celzijusovih stepeni.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex