Meštani sjeničkih sela ponovo blokirali deponiju Goveđak

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Revoltirani meštani pet sjeničkih sela koja se nalaze u blizini deponije Goveđak, na koju se odleže otpad iz Sjenice, pre nekoliko dana stavili su katance na ulazne kapije deonije.

Odlaganje smeća sprečili su i početkom aprila kada im je obećano da će se sanacija uraditi u roku od šest meseci, što se nije dogodilo. Ovog puta, kako kažu, dovoz smeća će braniti glavama, ekološki teror više trpeti neće. U opštini tvrde da se meštani ponašaju protivzakonito, da su obećano uradili te d

Opštinski sud u Sjenici, posle prve blokade Goveđaka od strane seljana, doneo je početkom arila ove godine rešenje kojim je naloženo da se deponija u roku od šest meseci sanira, da se otpad odlaže pod posebnim uslovima i pronađe drugo rešenje za deponovanje. Strpljivo su čekali meštani ali se ništa nije desilo, ono što je i urađeno nije dalo nikakve rezultate. Odlučili su da zaustave agoniju pa su na kapije deponije stavili katanac, dovoz smeća iz Sjenice je blokiran.

„Dogovorili smo se i ja sam stavio katanac. Ništa se nije popravilo za šest meseci, psi lutalice su i dalje ovde, odlaže se i dalje klanični otpad, deponija gori mesecima a oni je još zatpavaju građevinskim otpadom i tako dodatno otežavaju sanaciju. Predsednik tada nije pristao da se deponija zatvori ali je sve drugo prihvatio. Mi smo zahtevali da se uradi projekat sanacije, obećao je ali projekta nema. Sada kaže da projekat radi Ministarstvo ekologije što su sve čiste laži. Nema obećanih kontejnera za zamrzavanje klaničnog otpada, spaljivan je u jednoj sjeničkoj klanici, što je zakonom zabranjeno, ali je i ta spalionica izgorela, klanični otpad je na deponiji, noću su ga dovozili. Dovoze se auto gume koje gore, celo leto je goreo otpad na deponiji. Sve što su uradili za šest meseci je postavljanje 20 metara ograde i uklonili su kućice za kerove ali ne i njih, koje su obećali smestiti u azil, od toga nije bilo ništa“, priča za Nova.rs ogorčen meštanin Nebojša Vasojević.

Vasojević dodaje da za sanaciju postoje dve odluke o zatvaranju deponije. Prvu je još 2009.godine donelo Ministarstvo ekologije a drugu pre šest meseci Opštinskog sud u Sjenici. Pored svega meštani se guše u dimu, decu svakodnevno prate u školu Braneći ih od pasa kojih je puna deponija i koji redovno napadaju stoku. Sitnu stoku kolju a zbog ujeda, krave i ostalu krupniju stoku, vlasnici često moraju na prinudno klanje.

Psi i gavranovi uništavaju hektare useva pa su se zbog ovog problema neki seljani i odselii i digli ruke od svoje zemlje i ognjišta, ostali su rešili da se bore do kraja.

„Javno sam rekao, samo preko moje mrtve glave će više gore deponovati otpad, tačka. Moji preci ovde datiraju od Kosovskog boja, đed mi ima sedam Balkanskih spomenica, Ivan Vasojević je poginuo na Košarama za ovu državu a da me ćeraju otpadom sa vekovnog ognjišta, e pa neće. Ne plašim se ničega i nikoga, nikad nisam u zatvoru bio al ga se ne plašim, glavom ću se boriti. Pet je sela oko deponije, imamo više od 300 potpisa meštana koji su ugroženi, sve su to srpska sela a sad još pričaju da mi njih nacionalno ugrožavano, mi da ugrožavamo Sjenicu na nacionalnoj osnovi čije stanovništvo je muslimansko 90%, to su besmislice“, dodaje Vasojević.

Predesednik opštine Sjenica Munib Mujagić kaže da je nesanitarna deponija Goveđak ponovo blokirana na nezakonit način i da ne postoji ni jdan razlog za to, sem politike.

„Mi smo ispunili sve na šta smo se pre šest meseci obavezali, blokada je potpuno bezrazložna. Ubeđen sam da sve ovo ima političku pozadinu i da neko vrši pritisak na aktuelnu vlast. Nekom smeta stanje stvaranja boljih uslova za život jer Sjenica nikada nije bila čistija. Krenuli smo i sa iznošenjem smeća i sa seoskog područja, sanirali smo 30-40 divljih deponija u selima. Ministarstvo životne sredine je preuzelo na sebe da izradi projekat sanacije i rekultivacije deponije Goveđak. Mi smo se pre šest meseci obavezali da uvedemo četvoročasovni nadzor nad deponijom, što smo uradili. Uklonili smo kućice za pse, obvezali smo se da se ne baca klanični otpad, jedna firma u Sjenici ga je spaljivala, pre nekoliko dana je na žalost izgorela a da li je to dozvoljeno, nije naša ingerencija. Ne vidim da je deponovanje građevinskog otpada problem, ako je dovožen“, rekao je za naš portal Mujagić.

Predsednik sjeničke opšine kaže još i da su, posle utvrđivanja identiteta ljudi koji su blokirali deponiju, što je uradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, protiv tih lica podnete tužbe od strane opštine. Kaže i da će lično on, protiv svakog pojedinca podneti i krivične prijave. Mujagić, koji tvrdi da iza svega stoji politika i da ceo slučaj ima političku pozadinu, nije znao da nam odgovori koja politika i politička opcija je u pitanju.

Meštani ugroženih sela, sa druge strane ne odustaju. Kažu da svakodnevno obilaze zaključanu deponiju i da će se svojim telima i životima suprostaviti onima koji pokušaju da i dalje deponuju otpad na Goveđak. (nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex