Meštani blokirali deponiju kod Sjenice: Strepimo od zaraze, psi i gavrani raznose kosti (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Meštani nekoliko sela nadomak Sjenice već sedam dana blokiraju divlju, nesanitarnu deponiju Goveđak, na koju se odlaže smeće iz te opštine. Tu često završavaju i uginule životinje, pa strahuju od izbijanja zaraze kako među ljudima, tako i među životinjama. Na udaru su i beloglavi supovi iz obližnjeg rezervata “Uvac”. Dok traje blokada, u Sjenici se otpad gomila.

Slika sela na rubu rezervata “Uvac” bila bi potpuno drugačija da nadomak najbližih kuća nema deponije, život meštana posebno. Brdo smeća koje često gori, uginule životinje, klanični otpad, agresivnost pasa lutalica za koje je neko i kućice postavio uz smeće, jata gavranova i smrad – to je ono sa čim se susreću od 2007.

“Samo da ti je da se obretneš u Gonje kada uvati dim, kad se napuni dima ne možeš iz kuće da izađeš pogotovo stari ljudi. Držao sam ovce i od toga sam živeo, međutim, letos su mi paščad pojela sedam komada”, navodi Krsman Pešić iz sela Gonje.

Radivoje Milinković iz sela Gonje navodi da su mu sadnice gorele tri puta u požaru.

Prvi put meštani su blokirali deponiju 2009, kada je nadležno ministarstvo donelo rešenje o njenom zatvaranju. Od rešenja se nije dalje maklo, samo se smeće i problemi gomilaju.

“Jedini nam je ulaz u imanje, ne samo meni već nama petoro-šestoro, jer tamo je potok i nemamo gde da izađemo. Ko je koga blokirao da li komunalno mene ili ja njih”, pita se Ivko Milinković iz sela Gonje.

Nebojša Vasojević iz sela Donje Goračiće navodi da im preti ekološka katastrofa.

“Opštinska vlast sad pokušava da zbaci krivicu na nas, da smo mi blokirali smeće, da preti ekološka katastrofa Sjenici, pa evo mi smo u ekološkoj katastrofi godinama”, ističe Vasojević.

U centru opštine kante pune smeća, a predsednik Opštine ne spori da meštani imaju problem, ali smatra da blokada nije rešenje, ni zakonsko ni drugo, a da rade ono što mogu.

“Da izradimo projekat sanacije, rekultivacije nesanitarne deponije što smo u obavezi po zakonu i čemu smo pristupili i do izrade te dokumentacije na koju će svoju saglasnost dati nadležni, nudimo da plato na kome se sada odlaže saniramo, da utvrdimo način ulaska, izlaska odnosno kontrolu”, objašnjava Munib Mujagić, predsednik Opštine Sjenica.

Sjenička opština planira čišćenje manjih, divljih deponija. Za onu najveću, na Goveđaku, brzog i jednostavnog rešenja izgleda nema, bar ne na lokalnom nivou.

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker