Duga Poljana: Hava se igrala sa sestrom ispred kuće i samo pala odjednom. Porodica sumnja na srčani udar

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iznenada u svojoj petoj godini života preselila Hava Ljajić iz Duge Poljane. Njeni roditelji su iz Poljane a žive i rade u Njemačkoj. Kako kažu mještani Poljane ona je na odmor došla sa nanom i trebalo je otac da dođe i uzme ih da se vrate u Njemačku.

Ona se igrala sa sestrom ispred kuće i samo pala odjednom. Porodica sumnja na srčani udar. Rođaci kažu da je Hava pametna i lijepa djevojčica i da je Duga Poljana danas žalosna zbog njene smrti, ne samo otac Benjamin, majka Samra, brat Jakub i sestra Hana.

Dženaza je obavljeno 3.1.2023. godine u 14:00h u džamiji Duga Poljana. Ukop se izvršio na mezarju u Dugoj Poljani. Da joj dragi Allah podari lijepi džennet a porodici sabur.

Kada nam se desi da, dok listamo po društvenim mrežama, naletimo na vijest da je neko preselio na ahiret, u nama se javi želja i potreba da izrazimo saučešće porodici. Šta napisati?
Sad konkretno. Pojava pisanja El-fatiha ispod smrtovnice ima dvije implikacije:

prva – fatiha ili dova za merhuma se ne uči prije ili dok ne bude dženaza. Momenat kada se smrtovnica objavi jeste prije dženaze stoga pisanje El-fatiha ispod smrtonice na društvenim mrežama kao sugestiju da se prouči fatiha nije od naše ni vjere ni tradicije;

druga – nema nikakve logike da ispod jedne smrtovnice, recimo na Facebook-u, piše na stotine komentara El-fatiha.

Ako postoji opravdana potreba (npr. dova na murad-želju) da se neko podsjeti ili nekome sugerira da prouči dovu ili fatihu, dovoljno bi bilo da autor ili onaj ko objavljuje napiše El-fatiha. Valja naglasiti da svi oni koji napišu El-fatiha u komentaru ispod smrtovnice na društvenoj mreži ne čine nikakvu dovu za merhuma, jer sama riječ El-fatiha, u ovom kontekstu, ne znači ništa, osim „Otvaranje“. Iako je naš nijet, naša namjera plemenita, pisanjem El-fatiha u komentaru ne činimo neki hajr za merhuma.

Zato, u buduće, kada naletimo na objavljenu smrtovnicu na društvenim mrežama napišimo dovu svojim riječima, ali i spomenimo kur’anski ajet kojim se u našoj islamskoj treadiciji izražava saučešće – Inna lillahi we inna ilejhi radži’un – što znači: „Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!“ (sura AEl-bekare 156).

(Sandzak Bosna)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex