Da li ste znali da se kod Sjenice nalazi najmlađi vulkan u Srbiji? (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Okamenjena lava koju je Koritnik izbacio iz svoje utrobe tvrda je koliko i kamenje nastalo erupcijom vulkana Etna na Siciliji

U selu Dujke, udaljenom 12 kilometara od Sjenice, nalazi se jedan od nekoliko desetina neaktivnih vulkana u Srbiji. Reč je o Koritniku, najmlađem vulkanu u našoj zemlji i jednom od najmlađih u svetu.

Okamenjena lava koju je Koritnik izbacio toliko je tvrda da, prema svedočenju meštana sela Dujke, mogu da je seku samo specijalne mašine pravljene u Švajcarskoj. Iste mašine korišćene su i za sečenje okamenjene lave iz vulkana Etna na Siciliji.

– Do 50 metara dubine Koritnika nalazi se mešavina kamena i zemlje, a od 50 metara su čista ruda i kamen. Ispod okamenjene lave, na 12 metara dubine nalazi se jezero – kaže Latif Raca, meštanin sela Dujke koji je prisustvovao geološkim ispitivanjima u ovom kraju.

U geološkoj prošlosti na prostorima Srbije bilo je mnogo aktivnih vulkana, a njihovi tragovi i danas postoje. Krajem paleozoika na području današnje istočne Srbije odvijao se subaerski vulkanizam pretežno kiselog karaktera – lava je bila bogata silicijumom, sa malo gvožđa i magnezijuma. Mali ostaci lavičnih izliva i vulkanoklastita nalaze se kod Boljetina, ali su ove stene danas uglavnom pod vodom.

Na rumunskoj strani postoje odlično očuvani vulkanski oblici, među kojima se posebno izdvaja Treskavca preko puta Lepenskog Vira. Interesantno je da su komadi ovih vulkanskih stena izgrađeni od silifikovanog vulkanskog stakla korišćeni u industriji okresanog kamena kulture Lepenskog Vira.

Trijaske vulkanske stene su na Bobiji kod Ljubovije, u blizini Sirogojna, na Čadinju kod Prijepolja, u okolini Kosovske Mitrovice i u području Istoka.

Vulkana je bilo i u Timočkoj krajini. Timočki vulkani su po dejstvu bili slični vulkanima Mon Pele, Merapi, Majon i Kotopaksi. Danas se brojni ostaci gornjokrednih stratovulkana nalaze na prostoru između Bora i Majdanpeka: Crni vrh, Tilva njagra, okolina sela Jasikovo i Vlaole, okolina Brestovačke Banje, Čoka Marin i druga mesta.

(Telegraf.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker