”Najoštrije osuđujemo i odbacujemo radikalnu retoriku i govor mržnje Mevluda Dudića”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Povodom uvrjedljivih izjava Mevluda Dudića prilikom otvorenja džamije u Sjenici, Islamska zajednica
Srbije, Mešihat IZ Sandžaka, izdaje

Saopštenje za javnost

Najoštrije osuđujemo i odbacujemo radikalnu retoriku i govor mržnje Dudića kao neislamski, tendeciozan i štetan iz više razloga:

  • Ovakvi iskazi su protivni opštem interesu muslimana jer udaljavaju muslimane i Islamske zajednice od procesa ujedinjenja. Ovim izjavama se nastoji poništiti trud prijatelja našeg naroda iz Dijaneta Republike Turske, Rijaseta IZ u BiH i lokalnih političkih faktora na putu pomirenja Islamskih zajednica, produbljuju podjele i sjeme su mržnje, netrpeljivosti i sukoba.
  • Izjave Dudića protivne su učenju islama i riječima našeg voljenog poslanika Muhameda a.s.: “Klanjajte za svakim muslimanom, dobrim i lošim, i klanjajte svakom muslimanu dobrom i lošem” (Ahmed, Ebu Davud ). Zato je stav ehli sunneta jedinstven da se namaz klanja za svakim muslimanom.

Ovakvi stavovi štetni su za islam, proces pomirenja muslimana, kao i za Islamsku zajednicu jer proglašavanje vjernika nevjernicima zbog nekog grijeha odlika je sektaških učenja, nekad haridžija, a danas džema’atu tekfira;

  • Govor Dudića nanosi štetu dini Islamu, autoritetu svih imama, ali i svih pripadnika islama, jer je izrečen na javnom skupu u imamskoj odori. Reakcije džematlija na licu mjesta napuštanjem skupa, reakcije vjernika na medijima i društvenim mrežama su pokazatelj kolika se šteta nanosi ugledu imama i svih vjernika;

-Iz neposredne komunikacije sa našim kolegama, službenicima institucije koju trenutno predvodi Dudić, pouzdano znamo da iskreno rade na postizanju ujedinjenjinja islamskih zajednica i vjernika općenito i da se zasigurno ne slažu sa ovakvim štetnim izjavama Dudića koje su nesumnjivo politički naručene i koje imaju samo jedan cilj, a to je sprječavanje pomirenja i jedinstva na kojem uporno radimo i za kojim svi toliko žudimo.

  • Pozivamo sve čestite i učene imame da pokažu vjerničko dostojanstvo i odgovornost te da se ograde od ovakvih istupa svojih predstavnika i izjava koje pozivaju na mržnju i sukob i koje su sa aspekta islama nedozvoljene, te da se posvetimo lijepim mislima, riječima i djelima uz ustrajnost u našem zajedničkom radu na postizanju sveopšteg pomirenja i jedinstva svih muslimana Republike Srbije.

  • Pozivamo Rijaset IZ u BiH da se ogradi od Dudićevih izjava koje štete islamu i procesu pomirenja muslimana na ovim prostorima. Njegov odlazak u Kinu, intervju pun uvrijeda nakon povratka kao i posljednje izjave u javnosti očigledno su protiv interesa Islamske zajednice i naroda.

  • Sve vjernike, pozivamo na bratski odnos prema svim sljedbenicima šehadeta i da ne dozvole da sjeme mržnje bude posijano u njihovim srcima. Uz želju i dovu Uzvišenom Allahu da svi muslimani svijeta dane predstojećeg Ramazana provedu u miru, bereketu, ibadetu i međusobnoj solidarnosti i ljubavi.

Informativna služba Mešihata IZ Sandžaka

Radostan dan za muslimane Sjenice – Musafir džamija otvorena uoči mjeseca Ramazana

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
sara
sara
17 dana ranije

Definitivno, Dudic je izgubio kompas ne samo kao Musliman vernik Muftija vec i kao covek.
Posle njegovog sramnog ponasanja u Priboju, posteti Kini, i sada u Sjenici istina postaje jasna, Dudic radi vrlo aktivno na zavadjanju Bosnjaka u Sandzaku.

Haso
Haso
17 dana ranije

Drma muse stolica.Srami se onakvog govora.Sram te bilo necoveku jedan.Haram je za tobom klanjat.

Neko
Neko
17 dana ranije

Sta je Dudic kazao?

Spp-rdnja
Spp-rdnja
15 dana ranije
Odgovor za  Neko

Ni on sam nezna

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker