Mirsad Hodžić: Sjenica, Tutin i Novi Pazar nemaju koristi od prirodnih bogatstava

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Narodni poslanik SDA Sandžaka Mirsad Hodžić uputio je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srbije zahtjev Vladi i nadležnim ministarstvima kojim traži da odlučivanje o prirodnim i ljudskim resursima vrate građanima opština i gradova Sandžaka.

ergzwe45zetrhz

{module Oglas 1 – 2020}

„Prirodni i ljudski resursi i uslovi poslovanja određuju životni i privredni potencijal neke teritorije. Određuju da li su ljudi na toj teritoriji zadovoljni ili se osećaju nemoćno i zbog toga beže u veće gradove ili inostranstvo. 

Niko ne beži od dobrog života i uslova. Prirodni resursi su velika prednost neke teritorije.

Što se više prirodnih resursa koristi u nekoj sredini to su bolji uslovi za život, međutim u Sandžaku lokalne samouprave i stanovništvo nemaju ništa od toga, sve je pod kontrolom drugih opština kao što su Ivanjica, Kraljevo, Užice Itd.

Navešću nekoliko drastičnih primera iz Sjenice, a takva je situacija manje više u cijelom Sandžaku i Preševskoj dolini.

Šume Sjenice pripadaju Ivanjici, šume Tutina i Novog Pazara pripadaju  Kraljevu I tako redom.

{module Oglas 0 – 2020}

Svake godine se na Sjeničkoj teritoriji odseču i odnesu hiljade kubika drveta, uništavaju se I šume I  putevi, a od toga lokalna samouprava I stanovništvo nemaju nikakve koristi.

Nismo u mogućnosti da dovedemo investitore za preradu drveta zbog opstrukcija iz Ivanjice.

Tražim od ministra da mi objasni zašto je Ivanjici dato pravo da odlučuje o sudbini Sjenice i njenih građana?

Na teritoriji Sjenice izvire 7 Rijeka koje čine sliv Uvca, na kome se nalaze tri  veštačka jezera – tu je specijalni rezervat Uvac na Sjeničkom jezeru, stanište je Beloglavog supa i Meandri koji se smatraju svetskim čudom prirode sa Ledenom pećinom koja je jedna od najlepših na svijetu.

Sve to se nalazi na teritoriji Sjenice, a upravljanje rezervatom je dato Novoj Varoši, što je još jedan dokaz otimanja pirodnih resursa opštine Sjenica.

Ribolovačko društvo Sjenice osnovano je 1958. godine I svake godine   vrši poribljavanje Uvca I Vape, ali dozvole za  ribolov,  kao i dozvole za čamce, takse i ulazak u rezervat i pećinski sistem se plaćaju Novoj Varoši.

Tražim od Vlade da rezervat vrati na upravljanje opštini Sjenica.

A to podrazumeva i ubiranje taksi, izdavanje dozvola za čamce i dozvola za ribolov. 

Svoje drugo pitanje upućujem ministarki za rudarstvo i energetiku.

Naime, Sjenica je jedno od najhladnijih gradova Evropi, devet meseci je  grejna sezona a temperature padaju ispod -40 C .

U srećnim zemljama takve teritorije su oslobođene poreza I imaju druge povlastice.

{module Oglas 2 – 2020}

Logično bi bilo da u tako surovim uslovima, država omogući gradjanima kupovinu drva, uglja i struje po nižim cijenama.

Rudnik  Štavalj pripada Resavičkim rudnicima, u njemu se proizvede 80 hiljada tona uglja  godišnje, a sjenička opština I stanovništvo nemaju nikakve koristi od toga.

Zakon kaže da lokalnoj samoupravi pripada rudna renta, zato pitam Ministarku Mihajlović, zašto se Sjenici ne uplaćuje rudna renta?

Međutim I pored toga što je građanima uskraćena rudna renta, koju garantuje Zakon, naše javne ustanove, škole, obdnaništa, bolnica, vjerski objekti primorani su da ugalj iz svog rudnika kupuju preko posrednika, po naravno većoj cijeni.

Zašto makar ne dobiju besplatan ugalj kao deo rudne rente?

Treće pitanje postavljam ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu i tražim od nje obavještenje šta će ministarstvo uraditi povodom isključivanja grijanja u dzamiji Sultan Valide od strane nelegalne opštinske vlasti u Sjenici?

Ova džamija je proglašena spomenikom kulture od izuzetnog značaja, obnovljena od strane turske agencije TIKA, a na zahtjeev Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva kao jedina carska džamija u Srbiji.

Kakva se to poruka šalje građanima, kada se neko iz politikanskih razloga ovako igra sa jednim spomenikom vjerskim osećanjima građana?

Tražim od nadležnog ministarstva da hitno uradi sve u svojoj moci da dzamiji bez odlaganja ponovo uključi grijanje.

Odgovore na pitanja očekujem u Zakonskom roku. Hvala.“

https://www.youtube.com/watch?v=i_5zcILYn7Q

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker