Uginuo još jedan beloglavi sup sa Uvca na Bliskom istoku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što je krajem prošle godine beloglavi sup Milan prvo pogođen metkom a zatim i uginuo u Siriji, sa Bliskog istoka stižu nove loše vesti. Još jedna retka ptica grabljivica neće se vratiti sa svog dalekog leta na Uvac, gde se izlegla.

„Još jedan sup sa Uvca nađen je 30. decembra uginuo na Bliskom istoku. Reč je o supu Mirni koja se izlegla 2021. na Uvcu, a imala je crvenu oznaku 36. Mirna je sa stene Kučki krš i dobila je ime po izuzetno dobrom ponašanju prilikom markiranja.

Nađena je 70 kilometara od grada Abha u Saudijskoj Arabiji. Prešla je 3972 kilometara od rodnog mesta. Nije nam poznat uzrok uginuća”, potvrđeno je za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Svake godine jedan broj naših mladih supova strada tokom migracija. Prema određenim procenama oko 30 supova se ne vrati zbog krivolova, ali i zbog trovanja, naletanja na električne stubove i vetrenjače.

„Zaštita ptica koje se sele ne zavisi samo od naših napora da očuvamo vrstu već i od stepena zaštite i u drugim zemljama, koji je na niskom nivou”, ističu u Fondaciji.

RINA / GZS

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker