Nova S / Sudija iz Sjenice sudi s nanogicom: Nezapamćen pravosudni skandal u Srbiji? Sud dematuje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ljubodrag Vučković osumnjičen da je zbog evidencije u lokalnom katastru sačinjavao fiktivne kuporodajne ugovore i falsifikovao potpise stranaka, među kojima je bilo i preminulih, piše Nova.rs

Sudija Osnovnog suda u Sjenici Ljubodrag Vučković, uživa status osumnjičenog u istrazi koju protiv njega, ali i službenika katastra Dragića Petrovića iz tog grada, vodi Više tužilaštvo u Novom Pazaru zbog navodnih malverzacija sa kuporodajnim ugovorima o nepokretnostima i njihovim nezakonitim upisivanjem u Katastar.

On međutim, uprkos istrazi, uredno sudi deli pravdu drugima u Sjenici, a kako saznajemo, na posao dolazi sa sve “nanogicom”, koja mu je kao mera nadzora dodeljena umesto klasičnog pritvaranja.

Sudiju Vučkovića pominjao je pre dva dana advokat Božo Prelević u “Utisku nedelje”, a za šta je konkretno osumnjičen i kakve je malverzacije s katastrom vršio, novine “Nova” i portal Nova.rs nisu uspeli da zvanično saznaju u novopazarskom Višem tužilaštvu.

S druge strane, nezvanični izvori tvrde da je istragom protiv sudije Vučkovića obuhvaćen I njegov saučesnik, inače službenik lokalnog katastra Dragić Petrović.

“Sudija je sačinjavao fiktivne ugovore o kupoprodaji nepokretnosti, sam se potpisivao umesto stranaka, a navodno je razotzkriven jer su neki tisnici tih ugovora u to vreme bili mrtvi. Tu falsifikovanu dokumenatciju, sudija je predavao službenku Petroviću, koju je on potom knjižio u Katastru”, ispričao je za Nova.rs izvor upoznat s detaljima ovog slučaja.

Ni on, međutim, nije mogao da precizira o kakvim se ugovorima radi, odnosno, da li je sudija Vučković na ovaj način „muljao“ s imovinom građana koji nemaju zakonske naslednike, s obzirom na to da se pominju iu pokojnici koji su posthumno prodavali imovinu.

“I službenik katastra uredno dolazi na posao s nanogicom”, dodaje naš izvor.

Reporteri Nova.rs pozvali su za komentar i predsednika Vučkovićevog matičnog suda u Sjenici, koji je potrdio da se u Novom Pazaru “neka istraga” vodi.

“Netačno je da sudija dolazi na posao s nanogicom. O istrazi koja se vodi mi kao sud uopšte nismo obavešteni, niti bismo imali zakonsku mogućnost da na bilo koji način u ovom trenutku reagujemo i sudiju Vučkovića udaljimo s posla. Bez pravosnažne presude da je kriv svako sankcionisanje po tom osnovu je nemoguće. Zna se koja je procedura, kao i da sudije može da razreši jedino Visoki savet sudstva”, kazao je za Nova.rs predsednik Osnovnog suda u Sjenici Vejsil Smajović.

Njegov mišljenje deli i bivši sudija Specijalnog suda, danas advokat Vladimir Vučinić, koji takođe kaže da je nemoguće udaljiti sudiju s posla u trenutku dok se protiv njega vodi određena istraga.

„Zakon je izričit i sudije kao nosioci pravosudnih funkcija imaju određeni imunitet, a o postupku protiv njih odlučuje Visoki savet sudija. Moguća je eventualna suspenzija, ali tek ako bude potvrđena optužnica, pre toga ne, jer i za sudije važi prezumpcija nevinosti. Zakonom su regulisani uslovi pod kojima sudija može biti razrešen funkcije, a jedan od njih je da bude osuđen na kaznu zatvora, koja nije uslovna, dužu od šest meseci“, kaže advokat Vladimir Vučinić.

Sporno više od 2.000 ugovora

Slučaj sudije Vučkovića postao je viralan na društvenim mrežama. Brojni korisnici komenatrišu da je on samo deo mnogo obimnije istrage, kojom je obuhvaćeno više od 2.000 fiktivnih ugovora, na kojima su falsifikovani potpisani živi, ali i mrtvi građani. (Nova.rs)


Sud demantuje

Osnovni sud u Sjenici saopštio je danas da nisu tačni pojedini navodi i pisanja medija da sudija Ljubodrag Vučković sudi noseći nanogicu, kao i da mu nije određivana zaštitna mera ili kazna čije bi sprovođenje bilo obezbeđeno ugradnjom opreme za elektronski nadzor.

Iz tog suda su radiju Sto plus odgovorili da Vučković radi i da nije udaljen sa funkcije.

„S obzirom da se, shodno članu 14 Zakona o sudijama, sudija udaljuje sa funkcije ukoliko mu je određen pritvor, što u ovom slučaju nije, a shodno stavu dva istog člana, može biti udaljen pod zakonom propisanim uslovima, a u slučaju kad udaljenje nije obavezno, o tome odlučuje predsednik Vrhovnog kasacionog suda“, navodi se u odgovoru koji je potpisao predsednik Osnovnog suda Vejsil Smajović.

U odgovoru se dodaje i da je Vučković 26. marta ove godine priveden na saslušanje u Višem tužilaštvu u Novom Pazaru, a da je nakon saslušanja, dan kasnije, pušten da se brani sa slobode.

„Istražni postupak, prema informacijama kojima ovaj sud raspolaže, još uvek nije okončan, a sud nema saznanja da li je podignut bilo kakav optužni akt. Takođe, ovaj sud nema saznanja ni za koje krivično delo se sprovodi istraga“, saopštili su iz Osnovnog suda u Sjenici.

Informacije da Vučković „sudi noseći nanogicu“ pojavile su se prethodnih dana na društvenim mrežama, a takve tvrdnje izneo je i poznati beogradski advokat Božo Prelević, što su preneli pojedini mediji.

Podsećamo da je novopazarska policija saopštila da je Vučković uhapšen u zajedničkoj akciji s Višim tužilaštvom i Bezbednosno-informativnom agencijom zbog sumnje da je omogućavao overavanje ugovora bez prisustva ugovornih strana.

Na osnovu tih ugovora su kasnije kupci upisivali pravo svojine u Katastru nepokretnosti, a za to je, navodno, sudija dobijao novčanu nadoknadu.

Pored njega, uhapšeni su i referent Osnovnog suda M.H. (55) i D.P. (53) iz službe Katastra u Sjenici.

„Sumnja se da je LJ.V. od 2015. do 2019. godine, u sudskim postupcima koje je vodio, u nameri da nekim licima pribavi korist, a drugima nanese štetu u iznosu od preko milion i po dinara, kršio zakon overavajući ugovore o prometu nepokretnosti sa osobama koje tom prilikom nisu bile prisutne“, saopštila je Policijska uprava u Novom Pazaru.

Policija je navela da se sudija sumnjiči da je počinio krivično delo „kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika“. (Danas, Radio stoplus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker