Ured za hadž: Formiranje paravjerske zajednice razlog što muslimani Srbije i Sandžaka ove godine ne mogu obaviti hadž

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Opšte je poznata bolna činjenica da je treću godinu zaredom muslimanima iz Sandžaka i Srbije uskraćena mogućnost da nesmetano obave petu islamsku dužnost i budu u blizini Kabe – Bajtullaha, te na drugim svetim mjestima Meke i Medine sa muslimana cijelog svijeta.

Očekivali smo da se to ove godine neće desiti i užurbano se pripremali za ovogodišnju organizaciju hadža, kada su se pojavili prvi problemi pokušavali iznaći rješenje, međutim, Allah nas je iskušao i ove godine.

Za prethodne dvije godine nemogućnosti organiziranja hadža razlog je korona virus i posebne mjere nadležnih organa u Saudijskoj Arabiji koje su se odnosile na organizaciju.

Ove godine ključni uzrok zbog kojeg je Islamskoj zajednici i muslimanima  u Srbiji onemogućeno da organizirano obave hadž jesu nove odluke nadležnih organa Saudijske Arabije. Naime, nedavno je Ministrastvo za hadž donijelo odluku da hadž mogu organizirati samo zvanične organizacije „Bi’sat“ koje kod spomenutog ministarstva imaju državni status, a da je ukinuta mogućnost organiziranja hadža za agencije, tj. „šerikat“, te da su svi oni koji nemaju mogućnost obaviti hadž na prvi način usmjereni da se lično obrate nadležnom tijelu Saudijske Arabije za hadž i da posredstvom njega direktno odaberu određeni paket usluga i samostalno obave petu dužnost.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji imao je status zvaničnog državnog organizatora, nadležnog za prostor Srbije, do agresije na Islamsku zajednicu 2007. godine, nakon čega mu je, usljed pojave paravjerske organizacije, tzv. „Rijaset Srbije“ i direktne podrške istoj od strane tadašnjih nadležnih organa R. Srbije, te nekih međunarodnih faktora, ovaj status uskraćen od strane nadležnih organa u Saudijskoj Arabiji, te je sa stepena državnog organizatora spušten na nivo agencijskih organizatora.

Posljedica toga jeste da je zbog ranijeg gubljenja zvaničnog statusa, usljed pojave paravjerske zajednice, ove godine Mešihat IZ-e u Srbiji izgubio mogućnost da organizira hadž, a sa tim i svi muslimani u Srbiji izgubili mogućnost da organizirano obave petu islamsku dužnost.

Ovo je još jedna u nizu negativnih posljedica za islam i muslimane u Srbiji koje je direktno rezultirao udar na Islamsku zajednicu 2007. godine, pokušaj puča i cijepanje Zajednice, što treba biti dovoljan argument onima koji su tu aktivnost inicirali i predvodili prije 15 godina, ili onima koji danas predstavljaju paravjersku zajednicu, da se dozovu pameti i shvate koje su posljedice njihovog nelegalnog djelovanja uzrokovanog bolesnim ambicijama pojedinaca i poslušnošću određenim neodgovornim političkim faktorima, te da se vrate u okrilje jedinstvene Islamske zajednice koju su napustili.

Koliko god to bilo teško kazati ili priznati, ključni razlog, tj. najvećikrivac što muslimani Srbije i Sandžaka ove godine ne mogu obaviti hadž jeste formiranje paravjerske zajednice prije 15 godina i njeno, do danas aktivno, paralelno djelovanje, a ne odluke Ministarstva za hadž Saudijske Arabije.

Mešihat Islamske zajednice sa svojim Uredom za hadž je već poduzeo određene konkretne korake na iznalaženju rješenja u cilju prevazilaženja aktuelnog stanja, te kako bi muslimani Sandžaka i Srbije u narednim godinama imali priliku nesmetano obaviti hadž u organizaciji svoje Islamske zajednice, uz stručno vođstvo i pratnju svoje uleme i vodiča.

Ured za hadž

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
8 Komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Ko je udarao bekira makica
Ko je udarao bekira makica
3 mjeseci ranije

Sustigao vas je hak bekira makica.dici ruku na poštenog i radinog brata bekira makica,odrazio se dvojako na izus.prvo,ode sa ovoga svijeta onaj što ga fizički maltretirao,i nanio mu i fizičku i psihičku bol.drugo,nema hadza za nasilnike i njihove pomagače…kad to svatite i prestanete narod da lažete,i za vas ce biti sa sigurnošcu kasno..vi ste nasilnici koji su tukli i rušili svoj narod,sa zločincima i egzekutorima bošnjaka se mirili…vi ste presedan u univerzumu,.ulema koja je digla ruku da bije svoj narod ima pravo na pokajanje,a,nema na postojanje.

Neko
Neko
3 mjeseci ranije

Mnogo cemo mi stete vidjeti šijama i sufijama iz rijaseta. Molim Allaha da ih ugusi i da isceznu, od njih nema haira. A i sto ima devijanta, on je tamo sa njima, promovisu šiizam, sufizam zablude, ono sta Poslanik a.s. nije radio i kakav islam nije poznat prvim generacijama – dakle uveli su novinu, izmisljotinu u vjeru.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
Odgovor za  Neko
3 mjeseci ranije

Ja prosto ne mogu da vjerujem dokle ste vi pristalice privatne i kvazi islamske zajednice IZuS spremni da idete sa nevjerstvom, potvorama, lažima, smutnjama, pohlepom, arogancijom, izmišljotinama kao npr, šije, sufije, itd., a svi se dobro sjećamo Muamera Zukorlića i njegove brade a obrijanih brkova, još kad je postojala samo jedna iz u Sandžaku, i kada je on govorio da vehabije sprovode pravi i izvorni islam, pa kad mu je zagustilo od strane države, prodao ih je, pohapšeni su, neki ubijeni od strane srpske policije, a Muamer postao političar i saradnik vlasti i udbe, a kasnije za to nagrađen ulaskom u vladu, itd. Ja ne mogu da vjerujem da ima takvih koji i dalje rijaset nazivaju “paravjerska”, a samo neka mi neko odgovori, ko je ovlastio ovu privatizovanu i od naroda odmetnutu IZuS da njeni pišman hodže koji svako malo skidaju i stavljaju ahmediju, prosuđuju koja je IZ paravjerska a koja vjerska, jer to u islamskom svijetu ne postoji, to je Muamerova izmišljotina kojom je doveo u zabludu mnogo Bošnjaka. Ono što radi IZuS kao npr. rušenje berbernice, otimanje džamija, otimanje privatne imovine uz pomoć države u centru, izgradnja nekakvih katafa takođe uz pomoć srpskog režima, za koji radi i cinkari i upropaštava mnoge Bošnjake muslimane, zarad svojih ovozemaljskih prohtjeva, ne obazirući se na propise vjere i Allahove upute, takva zajednica ne može biti islamska, to je interesna zajednica koju zanima samo bogaćenje i ovozemaljski život. Daleko im lijepa kuća.

sara
sara
Odgovor za  Sulejman Veličanstveni
3 mjeseci ranije

Sulejman V. Gut gesagt!!!
Istinu si rekao, sve je tako.

Neko
Neko
Odgovor za  Sulejman Veličanstveni
3 mjeseci ranije

Po vama je nevjerstvo je reci da je neko sufija tj zastupa sufizam??? Zaista ste vi veliki tekfirovci, koji muslimane proglasavaju nemuslimanima, zato se covjek protiv vas treba boriti.

Sto se tice sufizma – pa zar nije Suljo sa rijasetom otvorio tekiju u NP prije neku godinu?? Zar nemaju sufije tekiji negde u 1 majskoj, znam sufije su mi govorili da idu gore i hukcu i rade majmunluke.
Demirovic je jedan od glavnih sufija, stariji clanovi osnivaci su takodjer sufije, koji cak i promovisu šiizam – to su moji komsije, neki i rodjaci i shvatite da ne mozete svojim lazima prekriti to sto mi vidimo nasim ocima. Vi ste kao srbi, klali nas, pa kazu ma nismo mi. Treba da vjerujemo njima tj njihovim lazima a ne svojim ocima. Zar se nisu rijasetovci svadjali sa Suljovicem prije neku godinu bas oko promocije šiizma? Zar nisu posjecivali Iran prije neku godinu?

Ima tu jos mnogo mnogo stvari, koje se daju reci i otkriti kakva je bolest rijaset. Dovoljno je reci da šije ne smatraju Kur`an bezuslovno kompletnim (vidjeti predavanje od Dzevada Golosa, gde on navodi reference), kada šije klanjaju, oni se mole Aliji r.a. a ne Allahu.
Sufije takodje imaju svojih devijacija, mnogi od njih se obracaju “šejhu”, koji je preselio, “oslobadjaju” namaza, posta i kojekakve bolesti. Naravno sve ovo kada se udje dublje kod njih, jer su oni jazavicari, pa ne iznose sve ovo javno, vec se zabiju u jazbinu i kada vide da im se slijepo vjeruje, oni tada krenu sa glupostima…..
Zato je duzan svaki musliman da se kloni rijaseta, koji takodjer zeli da nam je centar u Beogradu a ne u Sarajevu, a potom se kao bore protiv rezima u BG. Kakvi licjemeri….
Sto se tice Muamera r.a. pa to sto je on kratio brkove a pustao bradu, to mi nalazimo u zbirkama hadisa, koje nisu od jucer, vec vise od 1000 godina stare i koje su baza za hanefijski mezheb ali haj ti to pojasni nepismenim sektasima.
Sto se tice tekfirovaca, pa to je znak, da su oni cistili IZ od sekti i elhamdulillah da je tako a to je i jedan razlog da oni bolesna srca okrenu glavu…..

M......
M......
Odgovor za  Neko
3 mjeseci ranije

Amin

riki
riki
3 mjeseci ranije

ovo je tek pocetak, ovi iz srpskog rijaseta u beograd jos neznaju sta su uradili 2007

Ellai
Ellai
Odgovor za  riki
3 mjeseci ranije

Da nije name, prije bi se reklo da je Maamer Zukorloc for mirso svoju privatni islamsku zajednicu, gde vi njegovi pristalice do juce svoju bracu, uz pomoc muamera zukorlica ste poceli da mrzite I da Ih proganjat Sa vasim vahabizmom Koji nasi preci nisu poznavali, praktikijete jednu vesti p9litockog Islama koji mnogo vise ima veze sa potitikom a vrlo Malo Sa sustiniom Islama. Vahahizam je muamer zukorloc nonijo na ovim prostorima. Sve sto je Velcanstveni naposao je puka istina. Ali masirenija lazi koju je zukorlic formirao ide dalje, zalosno

8
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker