Senad ef. Halitović izabran za predsjednika Mešihata IZ Sandžaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

– Održana redovna sjednica Vrhovnog Sabora IZS –

Saopštenje za medije :

Danas je u Beogradu održana redovna sjednica Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije kojoj je pored članova Vrhovnog Sabora prisustvovao Reisu-l-ulema i muftije Islamske zajednice Srbije.

Tema današnjeg zasjedanja bilo je izbor predsjednika Mešihata i regionalnih muftija Mešihata srbijanskog te tekuća pitanja.

Predsjednik Vrhovnog Sabora gospodin Rustem Nuridini nakon otvaranja sednice dao je riječ Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću koji je u duhu članova 52. i 68. Ustava Islamske zajednice Srbije izneo predloge za imenovanje muftija odnosno predsjednika Mešihata.

Reisu-l-ulema je u svom izlaganju obrazložio prijedloge i napomenuo da je svoju odluku o kandidatima doneo uvažavajući prijedloge Sabora Mešihata srbijanskog i sandžačkog čijim sednicama je prethodno prisustvovao.

Prijedlog Reisu-l-uleme je da u narednom četvorogodišnjem mandatnom period na odgovorne dužnosti predsjednika Mešihata odnosno muftija budu imenovani kandidati:

Senad ef. Halitović na dužnost predsednika Mešihata Sandžaka i muftiju sandžačkog;

Muhamed ef. Ziljkić na dužnost predsednika Mešihata srbijanskog i muftiju srbijanskog i vojvođanskog;

Mehmedali ef. Veli na dužnost muftije mačvansko-podrinjskog;

Eldin ef. Ašćerić na dužnost muftije braničevsko-timočkog i niškog;

Senad ef. Hajrović na dužnost sekretara Mešihata srbijanskog.

Reisu-l-ulema je takođe predložio da upravljanje beogradskim muftijstvom do ispunjenja uslova za imenovanje novog muftije vrši Sabor Mešihata srbijanskog.

Po završetku izlaganja Reisu-l-uleme predsjednik vrhovnog Sabora otvorio je raspravu po ovoj tački dnevnog reda nakon čega su sabornici diskutovali o ponuđenim predlozima.

Po završenoj raspravi predsednik vrhovnog Sabora stavio je na izjašnjavanje ponuđene prijedloge koji su jednoglasno usvojeni.

Na današnjoj sjednici donesen je niz zaključaka i upustava izvršnim organima Islamske zajednice koji se u prvom redu odnose na obavezu konstituisanja Mešihata u najkraćem roku kao i to da se u narednom periodu izvrše potrebne pripreme za poslednju fazu ovog izbornog procesa, a to je izbor Reisu-l-uleme i konstituisanje Rijaseta IZS.

Gospodaru Milostivom nizmjerno zahvaljujemo na uspješnoj realizaciji izbornog procesa i Njega molimo da izabrane obaspe svojom milošću i nadahne međusobnom ljubavlju i iskrenim radom za dobrobit dini Islama i svih vjernika! Amin.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Dijaspora
Dijaspora
3 mjeseci ranije

Srpska tvorevina IZ i dalje postoji, suljo opet laze ko i sve sto je lago izigrao je Usamu, i ove godine Muslimani Sandzaka ne mogu na Hadz zbog Srpske Islamske Zajednice

Zajednica
Zajednica
3 mjeseci ranije

Ko ove uopste sta pita? Ne znam sta je njihov cilj uopste?

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker