Reis Fejzić najavio žalbu zbog oduzimanja mezarja u Beranama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Meršihat i Sabor Islamske zajednice u Crnoj Gori osudio odluku Skupštine opštine Berane da upravljanjem muslimanskim grobljem u tom gradu preuzme Komunalno preduzeće.

sjednica mesihata IZUCG 696x469

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Reis Rifat Fejzić je saopćio da tu odluku pripadnici islama doživljavaju kao udar na sve muslimane u Beranama. Žaliće se, kako je najavio, svim nadležnim državnim organima i međunarodnim institucijama u Crnoj Gori.

Povodom zadnjih dešavanja u vezi sa muslimanskim grobljem u Beranama je održana sjednica Sabora Islamske zajednice i Mešihata. Posljednja dešavanja u Beranama koja oživljavaju nemila sjećanja na devedesete, bila su povod za zasijedanje dva najviša organa Islamske zajednice.

Težnja opštinskih vlasti da preuzme gazdinstvo nad muslimanskim grobljem je faktički pokušaj da se uguši i zadnji identitetski simbol muslimana ovog grada.

Pošto je riječ o gradu koji je uništio sve svaki simbol islama i muslimana razlog za brigu je još veći, bile su jedne od poruka sa jučerašnje sjednice.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Sabor je obavezao Mešihat da obavijesti sve relevatne institucije sistema od predsjednika Države, predsjednika Vlade, predsjednika Skupštine, resornog ministarstva, ombudsmana do stranih predstavništava u Crnoj Gori.

Mešihat će zatražiti od lokalnih vlasti da ponovo preispitaju skupštinsku odluku, jer u sebi sadrži elemente netolerancije i raspirivanja vjerske mržnje.

Berane je grad u kojem je oduzeta i devastirana sva vakufska imovina u zadnjih pedeset godina. Srušena je džamija koja se nalazila u centru grada, staro muslimansko groblje se nakada nalazilo na području današnje autobuske, a mnogi vakufi su zauzeti.

Odluka lokalnih vlasti doslovno je nastavak višedecenijske politike. Muslimani Berana su opravdano zabrinuti porukom koju šalje ova odluka.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker