Podjele u Islamskoj zajednici Srbije – Jedni za Nasufovića, drugi za Halitovića

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Obavještavamo javnost da je dana 12. 12. 2021. godine u Beogradu održana sjednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, na kojoj je, na osnovu odluke sa prethodne sjednice planirano da se definiše izborno tijelo za izbor reisu-l-uleme IZS, da se usvoji pravilnik o izborima kao i druge radnje u skladu sa Ustavom Islamske zajednice Srbije.

Međutim, kršeći Ustav i ne poštujući dnevni red, kao ni proceduru za izbor reisu-l-uleme, predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, Muhamed Jusufspahić, predložio je da se upravo na toj sjednici izabere reisu-l-ulema.

Članovi Vrhovnog sabora sa područja Mešihata IZ Sandžaka ukazali su na nepravilnost i nezakonitost takve radnje, ali njihove primjedbe nažalost nisu prihvaćene od strane predsjedavajućeg, nakon čega su bili prinuđeni napustiti sjednicu, da bi ostatak članova Vrhovnog sabora nezakonito pristupio glasanju za reisu-l-ulemu.

Napominjemo da je Mešihat Islamske zajednice Sandžaka predložio muftiju sandžačkog mr. Senada ef. Halitovića kao kandidata za reisu-l-ulemu. Njegovu kandidaturu podržali su svi organi i ustanove Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Kandidaturom muftije mr. Senada ef. Halitovića, poznavajući njegovu ličnost i djelovanje, iskazana je želja i namjera za stvaranje ambijenta koji bi doveo do ujedinjenja muslimana na teritoriji Sandžaka i Srbije. Uvjereni smo da se ovim neustavnim glasanjem za reisu-l-ulemu pokušava opstruirati proces ujedinjenja muslimana.

Navodni izbor Seada ef. Nasufovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije potpuno je nelegitiman i nezakonit. Zbog toga Mešihat Islamske zajednice Sandžaka ne priznaje takvu odluku.

Pozivamo predsjednika Vrhovnog sabora IZS Muhameda Jusufspahića da što prije opozove ovu nezakonitu odluku i omogući nastavak izbornog procesa za reisu-l-ulemu u skladu sa normativnim aktima Islamske zajednice Srbije.

Informativna služba

Mešihata Islamske zajednice Sandžaka

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
9 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Musa
Musa
11 mjeseci ranije

Bar vi treba da ste ujedinjeni pobegliste kao od “rahmeli MUFTIJE” sad opet podele. Pošto je MUFTIJA preselio završio sa dunjalukom i nemaga medju nama. Pokajte se ALLAHU DZ. I vratite se gde i pripadate sa svojim bošnjacima što prije to bolje Sellam svim hodzama . U svakom od nas ima ponešto dobro i loše i možemo i pogrešit ali zajedno smo jači . MOLIM ALLAHA DZ. DA NAS SVIJU SASTAVI U DZENET

Musa
Musa
11 mjeseci ranije

Rahmetli MUFTIJA (ispravka) ponos našeg SANDZAKA moje mišljenje bez uvrede drugih naših bošnjaka

Orljanin
Orljanin
11 mjeseci ranije

Srbijanski rezim i dalje pokusava da namece Sandzaku dinastiju Jusufspahica i ovog Nasufovica koji do koju godinu unazad nije imao drzavljanstvo Srbije. Ako su im toliko dragi, nek ih zadrze sebi, nek ih salju za ambasadore, daju im fiktivne pozicije u vojsci u kojoj ratni zlocinci sluzbuju i drze predavanja.
Upravo su ovi poslusnici srbochetnicke duboke drzave, Jusufspahici i Nasufovic, glana prepreka ujedinjenju islamskih zajednica.

NekoIzMase
NekoIzMase
11 mjeseci ranije

Reis se kod Bošnjaka bira u Sarajevu, a ne u Beogradu. A ti Bošnjače, vjerniče, lijepo zapamti to sljedeći put kada čuješ ove beogradske hodže kako drugom govore da su sluge Beograda i države, da su za neke čečenske scenarije, jer ovo jasno pokazuje ko se utapa u čečenske Ruse, a ko na drugoj strani diže nikad jaču IZ i kom se sa pravom vraća oduzeta zemlja i vakufi! Naš reis je u Sarajevu, a ovi mogu kod Koštunice!

Sandzak
Sandzak
11 mjeseci ranije

jad i beda sta radite od muslimana

Haber
Haber
11 mjeseci ranije
Odgovor za  Sandzak

Neverovatno koje posrnuce uleme u sandzaku.nezna čovek više šta ovo rade,ni jedni ni drugi.ovo ti je sve,samo sa verom nema ama baš ništa zajedničko.što bi sara rekla,nekad su hodze bile moralni autoriteti,na koje je čovjek mogao da se osloni.od kojih je mogao zaštitu i pomoć da očekuje.a danas,ništa.ako narod ne biju,čoveku da je zlatno.samo se oko funkcija i para otimaju.ne možeš a da se ne upitaš dali su hodze uopšte vernici…

Zaim
Zaim
11 mjeseci ranije
Odgovor za  Haber

Nažalost, malo je verujući hodža.

Sam
Sam
11 mjeseci ranije

Možda,ali samo možda su se stvorili koliko-toliko uslovi da dodje do ujedinjena Islamskih zajednica,na ovaj ili onaj način,jer je glavni razlog podjela medju Bošnjscima Zukorlic Muamer preselio,i sada ga više nema. Većina je govorila,kad Zukorlic Muamera ne bude,muslimani i IZ ce se ujediniti za 24 sata. Evo prilike.
Naravno,treba tu ravnomjerno i posteno podijeliti funkcije i odgovornost,da se javno zakunu sve hodze da više nece podrzavati i stavljati se na strani niti jedne političke partije sandzačkih Bošnjaka,vec ce iskljucivo raditi svoj posao.
Bice tesko to kod ovih Zukorlicevih jer su zgrabili dobre funkcije i pozicije u toj IZ i kojih ce se tesko odreci. Ali,ako tako nastupe…onda ce biti odgovorni i pred narodom,a sto je jos teze,pred Allahom dz.š. Paaaa…,bujrum,pokazite da li ste za pomirenje.

Zaim
Zaim
11 mjeseci ranije
Odgovor za  Sam

Nije baš uputno deliti se na Zukorlićeve i ove “druge”. Nažalost to je stvarnost. Dupla administracija u verskoj zajednici nije ništa drugo do direktan udar na temelje vere. Onaj ko zagovara podele u islamskoj zajednici apsolutno izlazi iz vere. Ne bih hteo da verujem da na tom poslu prednjače hodže. Zato, dragi hodže, uzmite abdest, pa ko god od vas veruje u Allaha dž. š. i njegovog poslanika s.a.v.s. dignite glas za ujedinjenje svih muslimana u jednu jedinstvenu islamsku zajednicu. Ostavite se izbora reis-ul- uleme. Mi reisa imamo legalno izabranog, a vi poradite na organizovanja muftijstava u Srbiji koja će funkcionisanje u jedinstvenom sistemu Bošnjačke islamske zajednice sa sedištem u Sarajevu. Oholost i sujeta nisu osobina verujući ljudi. Da na dragi Allah pomogne. Amin

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
9
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker