Muftija sandžački za Sputnjik – ”Nećemo se miješati u srpsko-crnogorski sukob već ćemo brinuti o svojim interesima”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nije dobro što će određeni vjerski objekti postati državno vlasništvo, imovina verskih zajednica treba da ostane u njihovoj trajnoj svojini, kaže za Sputnjik muftija sandžački hafiz Abdurrahman efendija Kujević.

1121515058

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Komentarišući za Sputnjik Zakon o slobodi vjeroispovesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, Kujević u pisanoj izjavi ističe da je „međuljudske odnose veoma važno regulisati kroz pravedna i dobra zakonska rješenja“, te da verski objekti ne treba da postanu državno vlasništvo, već da imovina treba da ostane u trajnoj svojini vjerskih zajednica.

Imovina verskih zajednica da ostane u njihovoj svojini

„Vjerska pitanja su najosjetljivija oblast i zato je potrebno da država ima najsenzibilniji odnos prema tome. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je izglasan prije nekoliko sedmica u Parlamentu Crne Gore, ima dobrih rješenja, ali u isto vrijeme postoje članovi tog dokumenta sa kojima se mi u Muftijstvu sandžačkom ne slažemo. Nije dobro što će određeni vjerski objekti postati državno vlasništvo. Mnogo je pravednije i bolje da sva imovina vjerskih zajednica ostane u njihovoj trajnoj svojini. Također je čudan član gdje se od vjerskih zajednica traži da prije izbora svojih poglavara na povjerljiv način obavijeste Vladu o imenima kandidata. Ovim se jasno krši osnovno ustavno načelo odvojenosti države i vjerskih zajednica“, ističe muftija Kujević.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

„Ono što je bilo ružno vidjeti i svjedočiti proteklih sedmica jeste neodmjereno ponašanje određenih političara i prijeteće izjave koje povlače krivičnu odgovornost“, dodaje on.

„Takve izjave su izazvale zagrijavanje tenzija među građanima, pa su se na skupovima širom zemlje mogle čuti šovinističke i ratnohuškačke pjesme koje smo slušali devedesetih godina prošlog stoljeća, a koje su rezultirale brojnim zločinima i genocidom nad Bošnjacima“, naglašava on.

Ne zanima nas srpsko-crnogorski sukob

Bez obzira na sve, muftija Kujović smatra da je dobro što je Crna Gora krenula putem pravnog i političkog uređenja društva u kojem će se svi građani i narod osećati ravnopravno.

„Mi se nećemo miješati u srpsko-crnogorski sukob, već ćemo prije svega voditi računa o interesu islama i islamske zajednice“, naglasio je naš sagovornik.

Muftija Kujević je ranije izjavio za medije da je javnost uznemirila mogućnost da imovina Islamske zajednice može postati vlasništvo Crne Gore.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker