Muftija sandžački: Nametanje poglavara ne može donijeti dobro državi u kojoj žive vjernici

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pitanje crnogorskog reisa veoma je kompleksno ali otvoreno. Muftijstvo sandžačko opredijeljeno da se ovo pitanje treba rješavati i na civiliziran način uz argumente i dokaze okonča. Na pitanje postoji li konflikt, muftija sandžački u intervju za magazin „Bez granica“, odgovara :

kujevic

{module Oglas 2019 – U članku 1}

-Ono za šta smo mi opredijeljeni jeste da smo uvijek bili staloženi, smireni i pozivali smo na racionalan pristup problemu. Mi ne negiramo IZ u Crnoj Gori ali mislim da je veoma štetno za muslimane u Sandžaku, i Bošnjake, i Albance. Štetno je da se protjera termin Sandžak i Muftijstvo sandžačko sa ove teritorije. Mi mislimo da je to vrijednost i prednost i prekrajanje i u administrativnom smislu duhovne organizacije i vjerskih zajednica na jedan neprirodan način nije dobro i štetno je, kaže muftija sandžački Abdurahman ef. Kujević

Polje vjere jedno je, ističe, od najosjetljivijih.

-Ono što mi zagovaramo i što sugeriramo drugim religijama i konfesijama da se izbore za autonomnost, autonomno djelovanje. To preporučujem čak i svim državama. Države bi trebale biti običan servis i na usluzi svim ljudima, a posebno vjernicima i vjerskim organizacijama.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

U Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori ima, kaže, mnogo dobrih rješenja. Ipak, postoje članovi s kojim se muftijstvo sandžačko ne slaže.

-Mislim da zadiru baš u slobodu izražavanja vjere općenito. Simptomatično je i neprihvatljivo da je u tom Zakonu usvojen član gdje stoji da prilikom izbora vjerskih poglavara u svim vjerskim zajednicama svi kandidati koji apliciraju za tu funkciju trebaju na povjerljiv način biti dostavljeni vladi u državi.

Ovaj član iz Ugovora između Islamske zajednice i Vlade crne Gore u potpunosti je prepisan i usvojen u okviru ovog Zakona. Takvo nešto, poručuje, nije dobro za državu, društvo općenito za čitavu zajednicu. Nametanje poglavara nije dobro jer vještački autoritet, bez obzira kakva sila stala iza njega ne može donijeti dobro narodu a posebno državi u kojoj žive vjernici, kaže, između ostalog sandžački muftija Abdurahman ef. Kujević. (Sana)

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.