Muftija Dudić: Određeni faktori Dijaneta da zatraže Institucionalni halaluk

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U okviru Mešihata Islamske zajednice u Srbiji je 82 posto infrastrukture, tačnije imama, džemata, džamija i vakufske imovine. Muftija Dudić podsjeća da je ostatak, 18 posto, otet 2007. godine. Na pitanje, kakve su trenutne pozicije u procesu pomirenja, odgovara.

–Proces pomirenja to je toliko više izlizano da nema nikakvog smisla. Ti koji su otišli iz zajednice oni su se danas pocijepali u četiri grupacije, ili struje.

Ne znam s kim bismo trebali razgovarati. Ne znam s kim bismo trebali razgovarati, s Nasufovićem, Halitovićem,  Gusincem, Demirovićem ili Jusufspahićem. Pet kategorija koji imaju svoje interese, koji to vješto prikrivaju. Na sudu su, tuže jedni druge, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

To je, kaže, još jedan pokazatelj da će nestati onako kako su i nastali.

Da smo mi uređeno društvo, mislim da su u državi postojali zakoni koji su funkcionisali kako treba to ne bi ni 24 sata postojalo. Kao što nije pošlo za rukom mnogim vladikama da formiraju posebne pravoslavne crkve već su protjerani, uhapšeni. Onako kako je zakonom previđeno, nemate dvije pravoslavne crkve, dvije katoličke, jevrejske. Samo se s nama poigravaju.

O tome gdje će se odlučivati, muftija Dudić, kaže.

Ovdje, u ovoj zajednici, shodno Kur’anu i sunetu i normativnim aktima će se odlučivati. Niko drugi. To treba da znaju.

Prevarili su se, kako kaže, ako misle da supervizori trebaju biti iz Turske neki koji su učestvovali u razbijanju islamske zajednice.

To je zaista gubljenje vremena. Ne zatvaramo vrata nikome, dobro su došli, ovo je zajednica svih muslimana koju neće uređivati niko sa strane niti određivati kakva će biti. U okviru uleme koja je ostala u Mešihatu Islamske zajednice raspravljat će se o svemu. Onima koji su otišli nećemo braniti da se vrate. Zamajavaju javnost i ljude da su spremni i voljni.

Što se uloge Turske u pitanju Islamske zajednice tiče, naglašava.

Turska treba, određeni faktori iz Dijaneta, da zatraže halaluk Mešihatu Islamske zajednice. Institucionalan halaluk. Kad ste pojedinačno nekom u haku ljudi mogu pojedinačno da halale, ali nemam ja pravo u ime institucije da halalim.

Podsjeća, također, da se Mešihat Islamske zajednice među prvima odazvao u akciji pomoći s prikupljenim iznosom od 201 hiljadom eura za žrtve zemljotresa. I to na adrese kako su Dijanet i Vlada Turske odredili.

Mi smo to uradili radi Božijeg raziluka, ali se nije udostoji ni ambasador ni konzul za kojeg sam čuo da postoji u Pazaru jer se nikad nismo sreli. Nema on hrabrosti da dođe u Mešihat. Boji se istine, najveći problem je istina. Ali, to govori o njemu i o njima.

Ipak, vjeruje da vladajuća garniture Turske ne stoji iza svega kao ni cjelokupan Dijanet već određeni faktori i jednih i drugih.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Hadzi mehova dzamija
Hadzi mehova dzamija
1 godina ranije

Zajedništvo je preče od svadja i razdvajenja(apartheida)u sopstvenom narodu.ako nemaš snage za pravdu, pomirenje,halaluk onda trebaš mjesto ( funkciju)predati u ruke ljudima koji su u stanju da svoj narod vode u jedinstvo i zajedništvo,napredak,na stazama siratul mustekima.
u pravcu Allahovog zadovoljstva.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije

Da su imali snage i volje za to, nikada se nebi desilo to što se desilo. Zar je moguće da ulema, koja bi trebalo sve da zna o islamu, da je sve prolazno, život na ovome svijetu, pa i svaka funkcija, privilegija, itd. a imaju dobar primjer bivšeg muftije, da je sve ostavio, pa zašto se čovjek za svoga života toliko grčevito bori za sve to, pri tom, proizvede sukobe, mržnju, povređivanja, laži, klevete, razjedinjenje, itd. a zna da će najzad sve to ostaviti, i za sve to odgovarati, bez obzira na to što je imao na ovome svijetu pristalice za to što je radio, a pristalice imaju i oni najgori, i oni najbolji, tako da mu to na onom svijetu neće ništa biti od pomoći.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije

Ovaj kepec nastavlja stopama bivšeg muftije, drži se funkcije ko pijan plota, nije važno za njega jedinstvo muslimana i islamske zajednice, za njega je važan lični položaj i funkcija, jer da dođe do bilo kakvog ujedinjenja i pomirenja on ostaje bez funkcije, doći će neko treći, a njemu to ni u kom slučaju ne odgovara, kao što nije odgovaralo ni njegovom prethodniku, i onda im kriv dijanet, Turkija, Suljo, itd. itd.a oni funkciju ne daju ni za živu glavu, tako je radio i bivši muftija sve do smrti, a upravo iz tih razloga je o došlo do razbijanja IZ, jer nisu dozvolili da je vodi neko drugi, osim kriminogenih i DB-ovih elemenata, od komunizma, pa sve do danas.

Definicija
Definicija
1 godina ranije

…ni za jednog čovjeka ne možemo reci da je nebitan.svako ima svoje mjesto u karici lanca čovječanstva.da čovjek može biti nečovjek,svima je poznato.
Jedna od osnovnih odlika islama je upravo poboljšanje medjuljudskih odnosa,ujedno i samog čovjeka.
…da nečovjek bude čovjek….

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex