Muftija Dudić: Islam i muslimani u Srbiji su domicilno stanovništvo, svoji na svome

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Hrvatskoj je islam priznat kao religija više od stotinu godina. Muslimani na prostorima Srbije ne traže nikakvo priznanje jer se podrazumijeva da je islam ovdje još od 13. vijeka kada je otac Isa-bega Ishakovića razapeo šator kod Hamama u Novom  Pazaru 1389. godine

Mi nismo niotkud došli ovdje. Mi smo domicilno stanovništvo, svoji na svome. U Hrvatskoj je to drugačije jer je apsolutna većina muslimana odnekud došla. Država ima obaveze prema Islamskoj zajednici.

U Hrvatskoj država svakog mjeseca za sve imame uplaćuje plate posredstvom Mešihata i to u visini one koju primaju prosvjetni radnici u srednjoj školi.

Država u potpunosti finansira srednju vjersku školu Medresu. Hrvatska nije dozvolila da pored Islamske zajednice bude registrirano još nešto drugo iako je zakonom to dozvoljeno. U Hrvatskoj postoji Hrvatska pravoslavna crkva ali Hrvatska se ne poigrava, Hrvatska podržava projekte IZ i kad je u pitanju Islamski centar u Dubrovniku, Rijeci, Sisku, Osijeku, Zagrebu, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji

Da su u Srbiji, kako kaže, stvari poredane kako treba nikad se ne bi desilo da se pored tradicionalne IZ pokušava nametnuti još nešto, iako naglašava muftija Dudić, svi znaju da to nije zajednica. Tako od 2006. godine do danas nikad nije riješeno pitanje vakufske imovine, a ta priča je odavno trebača biti završena.

Rasparčaj sve što možeš. Tako je i ovdje ovih dana na sceni pokušaj da svaka vakufska parcela pripadne ili džamiji ili po imenu vakifa- Vakuf Mearif, Vakuf Sinan beg. Hoće dodatno da iskomliciraju stvari  a to u normalnim državama ne može nikad da se desi.

Režim u ovoj državi treba dobro razmisliti kuda to sve ide i neka znaju da mi to sigurno nećemo dozvoliti. Sve što je vakuf od dolaska Turaka do danas može jedino biti vlasništvo Islamske zajednice. Korisnik mora biti Islamska zajednica.

Mešihat Islamske zajednice jedino traži da zakoni koji su već doneseni budu primijenjeni. U Hrvatskoj postoji ugovor između države i Islamske zajednice da sve što se tiče islama mora biti konsultovan predsjednik Mešihata, od zdravstva, školstva, pravosuđa.

To kod nas još nema što govori da još nije uređena država i da ima pukotina. S tim se moramo suočiti i što prije ispravljati, ističe muftija Dudić.

Što prije bude ispravljeno i za Islamsku zajednicu i državu Srbiju bit će bolje.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Samo kazem
Samo kazem
3 godina ranije

Tako je, bili smo tu, ostali..i bićemo tu…koliko god to nekome smetalo

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex