Lejletu-r-Regaib – Noć želja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mjesec Redžeb je jedan od blagoslovljenih mjeseci, shodno riječima Allahovog Poslanika a.s.: „Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve beligna ramadan!”

(Gospodaru naš, daruj nam berićet i Tvoj blagoslov u Redžebu i Šabanu i učini da dočekamo Ramazan.“ Sa ovom dovom Allahovog Poslanika a.s. vjernici ulaze u mjesec redžeb i dočekuju mubarek noć Lejletu-r-Regaib

Lejletu-r-Regaib – Noć želja, nastupa sa akšam namazom, u četvrtak, 18. februara 2021. godine. Ona je prva od dvije mubarek noći u mjesecu Redžebu, koja nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu, a nazvana je tim imenom jer se u ovoj noći desilo začeće odabranog Poslanika a.s. u utrobi njegove majke hazreti Amine.

Time su ispunjene dove Ibrahima a.s., koji je molio Gospodara da njegovom narodu, nakon njegove smrti, pošalje poslanika: „Gospodaru naš, pošalji im Poslanika, jednog od njih, koji će im čitati Tvoje riječi, podučavati ih Knjizi i mudrosti i oplemenjivati ih. Zaista si Ti Jak i Mmudar.“ (El-Bekare, 130)

Lejletu-r-Regaib je noć dova, želja i nade da će Uzvišeni Gospodar spustiti Svoju Milost onima koji je traže. Vjernici ovu noć provode u pojačanom ibadetu, dovi, zikru, učenju Kur’ana, a dan koji joj prethodi u postu, očekujući Božiju milost i bereket.

Druga mubarek noć u mjesecu Redžebu jeste Lejletu-l-Mi’radž, koja nastupa 26. dana ovog mjeseca.

Vjersko-prosvjetna služba

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.