Kalač upozorava: Zakonom o slobodi vjeroispovijesti vakufska imovina može postati vlasništvo države

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvalo je brojne reakcije javnosti u Crnoj Gori i regionu. Predsjednik Demokratskog fronta Andrija Mandić uputio opasne prijetnje Bošnjacima muslimanima u Crnoj Gori.

hazbija kalac

{module Oglas 2019 – U članku 1}

 

On je otvoreno zaprijetio da će se osvetiti Bošnjacima koji su glasali za ovaj zakon. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Hazbija Kalač kazao da je krivnja koja se pripisuje Bošnjacima izraz iracionalne politike koja je balkanski prostor uvela u ratove devedesetih.

– U vrućoj skupštinskoj raspravi, pored ostalog u dijelu tzv. srpske opozicije ponovo je obznanjena krivnja ispostavljena Bošnjacima u Crnoj Gori. Iako se ne slažemo sa stavom Bošnjačke stranke oko njihove skoro bezuslovne podrške ovom zakonu, mišljenja smo da legitimnost odlučivanja na svim političkim pitanjima pa i na ovom ne smije biti upitna. Krivnja koja se pripisuje Bošnjacima je izraz skoro iste iracionalne politike koja je balkanski prostor uvela u ratove devedesetih, kada se ratnim pokličom ovjerava dvojni standard u vezi s pravom na posebnost naroda, jezika, države.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Kalač dodaje da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti bio neophodan ali da usvojeni tekst ima mnogo manjkavosti jer je u pojedinim njegovim odredbama neustavan zbog toga što krši temeljno načelo odvojenosti države i vjerskih zajednica.

– Ovim zakonom se  imovina crkve, kao i vakufi u vlasništvu Islamske zajednice: vjerski objekti i zemljište, vlasnički predaju državi, i to kao državna kulturna baština. Godina 1918. godina je utvrđena kao granična godina do koje su izgrađeni vjerski objekti i vakufska zemljišta, sada stavljeni na teret dokazivanja vlasništva aktuelnim vlasnicima, a u slučaju da ne posjeduju dokaze, ista postaje vlasništvo države. Mišljenja smo da ovakvo rješenje nije interes ni vjerskih zajednica ni države. Uz malo više pažnje i poštovanja zainteresiranih strana u ovom procesu mogla su se naći mnogo bolja rješenja sa kojima bi smo danas imali mnogo veći nivo državne stabilnosti i međusobnog povjerenja. (Agencija Sana)

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker