Dr. Plojović: Kod onih koji se busaju u prsa da su muslimani ne bi smio da se nađe bilo kakav oblik nasilja nad ženama

Počinje kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava. Nasilje nad ženama problem je cjelokupne civilizacije i prelazi granice religije, bogatstva, staleža, obrazovanosti.

Resad ef Plojovic 1

{module Oglas 1 – 2020}

Islam traži istrajnost u borbi za ono što je dobro a protiv onoga što je loše i negativno. Kada se govori o ženi u islamu vjera je ženi zagarantovala, odnosno od osnovnih prava i principa vjere, učinila da bude poštovana. Nasilje nad ženama problem je cjelokupne civilizacije i prelazi granice religije, bogatstva, staleža, obrazovanosti.

– Imami i ulema Islamske zajednice imaju veliku ulogu. Sam čin stupanja u  brak počinje ili se dešava pred imamom, uključujući I neke sporove koji se mogu desiti unutar bračnog života jer se I njihovo rješavanje dešava uz posredovanje imama ili uleme kako bi se riješili na najbolji način pa čak I razvod braka ddešava se pred imamom, naravno ako govorimo o pripadnicima islama.

{module Oglas 0 – 2020}

Kur’an spominje tu kategoriju da u slučaju razmirica, sporova između supružnika muška i ženska strana imaju zastupnike koji će iznijeti problem, a s druge strane postoji objektivan sud- ulema ili imami koji će predložiti korake u cilju rješavanja tog problema.

Oni koji hoće da se ugledaju na Allahovog dž.š. Poslanika, a.s. iili koji tvrde da su na Njegovom putu, koji za sebe tvrde I busaju se u prsa da su pripadnici islama, obavljaju namaz, poste, daju zekjat, obavili Hadždž, ne bi smjelo da se u njihovom životu nađe bilo kakav oblik nasilja prema ženama, kaže dr. Rešad ef. Plojović rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Mešihata IZ u Srbiji. (Sana)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
()
x

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker