Zukorlić – Želim Skupštinu u kojoj se ministri neće siliti po hodnicima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Potpredsjednik Skupštine Srbije i lider Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić, bio je gost emisije “Posle ručka” na Happy televiziji. Akademik Zukorlić kazao da u programu SPP-a jedan od ključnih dijelova jeste set prava majki, žena općenito ali posebno majki kao strateški najbitnije kategorije u društvu.

ikctzgjktzdj

{module Oglas 1 – 2020}

– Sve ove probleme o kojima govorimo, demografija, razni problemi biološkog opstanka, nacionalnog, oni su na koncu vezani za instituciju koja se zove porodica, a stožer te porodice jeste majka. Ja govorim o nečemu što je etički, esencijalno i kulturološki bitno. Previše smo mi retorički i programski potrošili vrijeme i fokusirali se na materijalno-ekonomska pitanja. Koliko god da izgleda da napredujemo, mi ponovno one suštinske stvari ne možemo da pokrenemo iz razloga što zaboravljamo da ekonomija, pravo i sve te formalne naše priče dok nemaju jako etičko uporište, one su besmislene. 

Ono što me navelo pozitivno ocijenim ovu vladu jesu tri nova ministarstva koja su bila suština svih naših izlaganja tokom ove četiri godine. To je pitanje porodice, pitanje demografije i pitanje sela. Pitanje majke mora biti tema broj jedan, to mora biti tema važnija od svih tema.

{module Oglas 0 – 2020}

Govoreći o radu parlamenta, Zukorlić je kazao da se taj rad ocjenjuje legalitetom, legitimitetom i kvalitetom. On je kazao da se Skupštini može priznati legalitet i legitmitet ali da se mora poraditi na kvalitetu.

– Suština kvaliteta je kvalitet narodnih poslanika. To je suština. To što ima neko dvije trećine, to je, kažem, za njega i čast i veliki teret. Ali suština je u tome ko je taj narodni poslanik. E mi se sad moramo potruditi. Šta bih ja volio da doživim u ovom Paralmentu? Jedinstvo kvaliteta, takmičenje kvaliteta.

Postoje nedostaci u Paralmetnu koje trebamo priznati, dodaje akademik Zukorlić.

– Jedan od ključnih nedostataka je što Skupština za 30 godina nije uspjela da se nadgornja izvršnoj vlasti. To je istina i to se ne može fakturisati jednoj vlasti. Ja ovdje ne krivim izvršnu vlast, već Skupštinu. Ja sam kazao da neću biti zadovoljan u Skupštini dokle god ne vidim da ministri i predsjednik vlade, dakle predstavnici izvršne vlasti, imaju tremu i lome prste kada treba da se nađu pred poslanicima i podnesu izvještaj. Nadzorna uloga Parlamenta se ne koristi dovoljno. Mehanizmi su veoma komotni, ali narodni poslanik mora više da bdije nad svim institucijama. Skupština je vrhovni organ na svim poljima i ona se mora izboriti za pravo da se ministri ne sile  po holovima.

{module Oglas 2 – 2020}

https://www.youtube.com/watch?v=O3tebWjbVCs

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker